The Bounty på dvd blir ett kärt återseende för mig. Jag minns att jag såg den för första gången på en bussresa (30 timmars helvete) till Italien. Förmodligen var året 1986 eller möjligen 1987. Efter det har den visats på tv någon gång. Det har hittills gjorts fem filmer om myteriet på Bounty och det här är den senaste av dem och den hade premiär 1985

Med en nästan skrämmande kompetent rollista har regissören Ronald Donaldson vävt ihop en berättelse som har de rätta ingredienserna. Filmens uppbyggnad är smart och att skildra många viktiga händelser på en förhållandevis kort speltid är något som Donaldson lyckats bra med. Med andra ord känns inte filmen och dess handling tunn, det händer saker hela tiden och det är väldigt välspelat och stämningsfullt. Förutom Antony Hopkins och Mel Gibson som båda är mycket bra finns även erkänt duktiga aktörer som Liam Neeson, Daniel Day Levis samt Edward Fox med i rollerna. Då filmen har det som krävs för att kallas en riktig klassiker så har den i mitt tycke en lite väl dold plats i filmhistorien. Visst, den är inget mästerverk, men den är spännande, välspelad och underhållande. Alltså bör du se den. Då den här dvd-utgåvan endast kostar 39: – har jag överseende med att bildkvaliteten håller snudd på usel kvalitet. Detsamma gäller för ljudet som är väldigt trist. Sen är den också i fullscreen vilket ytterligare drar ner betyget. Men, den är värd sitt pris och bör finnas i filmhyllorna hos de som är intresserade av filmer om krackelerad vänskap med sjöhistoriskt tema.

Det mest spännande är dock att de som deserterade slog sig till ro på den då obebodda ön Pitcairn och där bildade en helt ny civilisation. Så här 216 år efter att de kom till Pitcairn lever deras ättlingar kvar där. För närvarande bor 46 personer på ön, annat var det dock på 30-talet då Pitcairns befolkning nådde 200 invånare. På länkarna nedan finns mycket intressant information att hämta där en rad frågetecken rätas ut. Mycket intressant läsning helt enkelt om hur att det är att bo på en plats dom ligger mitt ute i ingenstans tillsammans med 45 andra personer, 540 mil från närmsta sjukhus.

Infoplease om Pitcairn

Pitcairn

Online Pitcairn

Ett svar på “The Bounty”
  1. […] Gibson på Kanonfilm Ännu mer Mel Gibson på Kanonfilm Danny Huston på […]

  2.