Äntligen kom den då, den hett efterlängtade Napoleon Dynamite. Filmen som blev kultstämplad blixtsnabbt och som snabbt spelade in 300 miljoner kronor på biograferna i staterna. Sedan fick filmen några priser och med gott rykte nåddes snabbt intäkter på sextio miljoner till. Inte illa med tanke på att filmen spelades in på lite drygt tre veckor med minimal budget. Jag tycker riktigt synd om John Heder som spelar huvudrollen, då hans lönecheck låg på 1000$. Alltså lite drygt 7500kr för tre veckors jobb. Och vi ska ha klart för oss att han är väldigt bra som den lite tröge och socialt lätt handikappade Napoleon. Klart är dock att John´s karriär går spikrakt uppåt då han under 2006 kommer att medverka i minst fyra filmer.

Vissa filmer slår an tonen direkt. Napoleon Dynamite är en sån. Det märks redan i förtexterna på det sätt som de olika namnen på filmcrew och skådespelare läggs ut. Genialt. Handlingen är inte så speciell. Vi möter Napoleon som bor med sin bror Kip och sin farmor ute på vischan i Idaho. Han ägnar sin tid åt att teckna mytologiska djur och att kivas med sin nördige bror Kip. När farmor plötsligt skadar sig när hon är ute i öknen och kör quadracer med sin pojkvän kommer morbror Rico in i bilden. Han ska passa Napoleon och Kip under tiden farmor ligger på sjukan. I skolan börjar Napoleon känna Pedro och den blyga fotografen Deb och tillsammans startar de en kampanj för att få Pedro vald till skolans elevrådsordförande. En kamp som kommer att kräva hårt jobb och mycket tur.

Napoleon Dynamite är en film som verkligen sticker ut från mängden. Handlingen är en parentes och när man väl slängt in den i dvdspelaren dras man iväg på en ytterst underhållande resa. Här finns mycket humor, en rejäl portion charm och bra skådespeleri. Den har det som behövs och det är inte konstigt att den blivit en succé. Pluspoäng för den i åttiotalet levandes Rico som har vissa riktigt roliga scener. Samtidigt är den lågmäld och svår att motstå. Det är fantastiskt att få ihop en sån här film med en budget på ca 3 miljoner och den blott 24-årige regissören förtjänar den cred han fått. Missa dock inte slutscenen som man lagt efter eftertexterna, och hjältescenen med musik från The A-Team är inte dum den heller. En stark trea blir betyget.

Napoleon Dynamite

2 Svar på “Napoleon Dynamite”
  1. […] Vissa scener är faktiskt rejält kul. En effekt av att man valt att casta komiker och stå-uppare istället för rena aktörer. Dane Cook är bra, utan att glänsa och hans rival Dax Shepard är ännu bättre. De backas upp av Efren Ramirez (Napoleon Dynamite) och Andy Dick (Oldschool) och de funkar bra. Det är ett skönt gäng man samlat ihop till den här filmen. Varför var det inte så här kul när jag i min ungdom var praktikant på en livsmedelsaffär under en vecka? Frågor som dessa är inte helt lätta att besvara, men en rimlig orsak skulle kunna vara att det här är en amerikansk film, och inte en dokumentär om svenska parktikplatser där ungdomar utnyttjas för kommersiella syften. Trots en speltid på över 100 minuter så är den klart sevärd och i vissa stunder rejält underhållande. […]

  2. […] need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video Först och främst, jag älskade Napoleon Dynamite. Nu är gänget bakom den tillbaka med en ny helgalen komedi. Jared Hess och brorsan Joshua verkar […]

  3.