Fransk film i kampsportsgenren tillhör inte vardagligheterna. Muay Thai eller Chok Dee som den egentligen heter är baserad på Dida Diafat´s liv. Ett liv som tog en oväntad vändning den dagen då den unge och kriminelle Rayane (som Dida kallar sig i filmen) hamnar på kåken. Hans hetsiga temperament bryts snart ner och tack vare hans cellkamrat Jean hittar han sitt kall. Jean är en före detta thaiboxare som innan sitt fängelsestraff bott och tränat thaiboxing i thailand. Jean ser en potential i Rayne och han börjar lära upp Rayane i kampsportens grunder. När så Rayane suttit av sitt straff vet han vad han ska göra. Målet är thailand och där ska han efter intensiv träning bli mästare i thaiboxing.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Hur mycket som bygger på verkliga händelser ska jag inte ge mig in på. Klart är dock att filmen startar i ett snabbt tempo. Här slösas ingen tid på att bygga upp karaktärernas bakgrund utan vi kastas rakt in i hetluften (eller rättare sagt rakt in i fängelset). Denna rivstart är på inget sätt negativ, utan kastar åskådaren in i handlingen direkt. Det är dock när Rayane landar i thailand och kommer till sin camp som det hela börjar bli intressant. Här hamnar han längst ner på gymmets ranking och tvingas att sköta markservicen åt alla de andra samtidigt som han måste visa att han faktiskt duger till som kampsportare också. Här får man inget gratis och tränarens ord väger tyngst vilket ställer till en del förtret hos vår nyss utsläppte Rayane. Självklart kretsar inte hela filmen om Rayanes träning. Man har inte kunnat hålla sig utan självklart bakat in lite kärlek, knark och relationsproblem.

Fightingscenerna är glädjande nog inga sluggerorgier med en massa ljudeffekter och annat hemskt. Här är det ganska snabba tag och fokus på det realistiska, vilket fightkordinator och andra inblandade ska ha en eloge för. Kampsportsintresserade kommer att älska den här filmen. Dida som spelar sig själv klarar sig bra i huvudrollen. Trots att han är kampsportare och inte skådespelare så agerar han hyggligt och känns ganska äkta som talangfull underdog. Filmen är en frisk fläkt i genren och förtjänar att få framgång på dvdmarknaden. Som sagt bland kampsportarna har den redan hittat sin popularitet. Nu är det din tur att ta reda på om den kan vara något för dig.

Har du svårt för film så kan kanske boken “Dida, From the Hell of the Inner City to Hollywood” som filmen bygger på vara något att trösta sig med på kvällarna.

Didas Officiella Hemsida

Ett svar på “Muay Thai – Chok Dee”
  1. john skriver:

    en av dom bästa filmerna som finns!!!!

  2.  
Lämna ett svar