Att i största mån välja bort ett normalt liv i civilisation med moderniteter och enkla lösningar blev lösningen för Timothy Treadwell. Han största intresse i livet var de björnar som han i tretton års tid tillbringade sommarmånaderna med. Utan vapen och med några få förnödenheter gav han sig ut i fält för att studera, filma och leva tillsammans med sina älskade djur. I början av filmen framstår Treadwell som en livsbejakande entusiast som sprudlar av glädje och som till varje pris vill göra livet lättare för björnarna i Amerika. Han engagerar sig för att skydda björnarna mot människan. Vad han inte visste i början av filmen var att han och hans flickvän snart skulle hittas döra bara några hundra meter från deras sista tältplats. Piloten som skulle hämta dem fick syn på deras lemlästade kroppar och en enorm grizzlybjörn som höll på att äta upp kvarlevorna. Timothy och hans flickväns kropp samlades ihop och när man skjutit björnen och grävt fram ytterligare kvarlevor ur dess mage blir filmens stämning snudd på fasansfull när obducenten förklarar vad som hänt. Paret blev det första par någonsin som dödats av en björn i området.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Grizzly Man är ett känslomässigt, stillsamt och dystert personporträtt om en man och hans fullständiga besatthet av björnar. I början av filmen får man intrycket av att Treadwell är en positiv och glad djurvän. Ett intryck som under filmens gång ändras och sakta men säkert ger Herzog oss en annan bild av Timothy. Intervjuer av hans familj och bästa vänner illustrerar bilden av en allt mer excentrisk och trasig människa. En depression under uppväxten och en missad storroll i tv-serien Skål drev honom in i drogmissbruk och dåligt umgänge. Han bytte namn till Treadwell och lurade i sina vänner att han kom från Australien och andra tokigheter. Antidepressiva läkemedel ville han inte ta och efter en överdos narkotika bestämde han sig för att ta sig i kragen. Han bestämde sig för att resa till Alaska och dess björnreservat. Här fann han det som han sökt efter, och här slapp han vardagslivets stress och andra problem. Treadwell var en man som inte trivs i det samhälle som människan byggt upp och som istället lever ett eget liv som björn, sökandes efter en identitet mitt bland alla björnar.

Herzog vet hur en dokumentär ska göras och vilka knappar man ska trycka på för att få publiken att koncentrera sig. Han har använt sig av Treadwells filmer och ger oss här bilden av en oerhört komplex karaktär. Intervjuer blandas med mycket vackra naturscener och det råder ingen tvekan om att Treadwell hade talang för kameraarbete och samtidigt en oerhörd förmåga att kunna läsa av björnarnas kroppsspråk. Det blir ibland överdrivet känslosamt och nästan jobbigt att hela tiden höra Timothy säga – I love you elva gånger till allt som rör sig i naturen. Känslosam är en underdrift och man märker snart att hans verklighetsförankring kunde vara bättre. Han får utbrott och visar tendenser till paranoiditet framför kameran. Det är helt enkelt svårt att få något egentligt grepp om människan. Han pendlar mellan otrolig entusiasm och ett jävlar anamma för att sedan bli ilsken och berätta hur han avskyr den värld som vanliga människor lever i. Innerst inne vill han vara björn.

Med det vackra fotot och Herzogs nyfikenhet har man skapat en dyster men samtidigt intressant film om en människa med en annorlunda syn på livet. Herzog styr skutan åt rätt håll och presenterar ett personporträtt som det är svårt att vara likgiltig inför. Det är inte helt lätt att avväga om han verkligen hjälper björnarna eller om han egentligen bara stör dem. Vad tycker du? Grizzly Man rekommenderas.

Grizzly Man har biografpremiär den 7: e april men du kan redan nu köpa den på region 1 dvd på ett stort antal webbutiker.

Trailer & Officiell Hemsida

Wikipedia om Timothy

Grizzly People

Werner Herzogs Officiella Hemsida

Natural Wildlife Federations sajt om Grizzlys

The U.S. Fish and Wildlife Service Grizzly Bear Website

Grizzly Bear Gallery

2 Svar på “Grizzly Man : Werner Herzog Är Tillbaka”
  1. Mosqito skriver:

    Fängslande film med utsökt musik av Richard Thompson.

  2. […] Det är sannerligen inte varje dag det visas något riktigt sevärt på Sveriges Television. Därför blev jag verkligt förvånad när jag fick ladda videon på långfredagen. Då jag är lite svag för dokumentärer om djur (Grizzly Man, Pingvinresan mfl) blev jag glatt överraskad över att The Wild Parrots Of Telegraph Hill visades. Jag menar den är ju faktiskt ganska ny, då den gjordes under 2005. Judy Irwings kritikerrosade dokumentär berättar sakligt och nyanserat om den bohemiske lycksökaren Mark Bittner och hans liv som kretsar kring ett antal rödhuvade parakiter. En peruansk papegojart som av någon anledning har bosatt sig i just på Telegraph Hill i San Francisco. […]

  3.  
Lämna ett svar