Det är sannerligen inte varje dag det visas något riktigt sevärt på Sveriges Television. Därför blev jag verkligt förvånad när jag fick ladda videon på långfredagen. Då jag är lite svag för dokumentärer om djur (Grizzly Man, Pingvinresan mfl) blev jag glatt överraskad över att The Wild Parrots Of Telegraph Hill visades. Jag menar den är ju faktiskt ganska ny, då den gjordes under 2005. Judy Irwings kritikerrosade dokumentär berättar sakligt och nyanserat om den bohemiske lycksökaren Mark Bittner och hans liv som kretsar kring ett antal rödhuvade parakiter. En peruansk papegojart som av någon anledning har bosatt sig i just på Telegraph Hill i San Francisco.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Den snart femtioårige Mark kom till San Francisco med musikerdrömmar men hans liv tog sedan en annan riktning. Allting började då han börjar mata de exotiska papegojorna som bor i parkerna kring de lyxiga funkisvillorna i Telegraph Hill. Det tog inte lång tid innan papegojorna började ty sig till honom och hans intresse för fåglarna ökade drastiskt. Genast kände han en ömsesidig vänskap med sina flygande vänner. Han får bo i ett annex utan att betala hyra och får sedan tillgång till kameror och en dator. Planen på en bok börjar ta fart och ett intensivt forskningsprojekt tar sin början.

Judy Irwing har skapat en mycket intressant dokumentär. En film som verkligen biter sig fast, då den innehåller ett intressant personporträtt och ett liv som skiljer sig radikalt från svenssonlivet. Här finns både lycka och glädje, men även vemod. Precis de ingredienser som en bra dokumentärfilm bör innehålla. Att djur också har känslor och förståelse om vad som sker omkring dem blir man snart varse. Mark´s bok finns sedan 2005 ute i affärerna och den kan vara intressant som fördjupning efter att ha sett filmen. Dessutom finns en hel del information på Mark´s hemsida. Du hittar länkarna längre ner på sidan. Det är inte varje dag man ser en dokumentär av den här kalibern. Den berör och förtjänar definitivt att ses. En eloge till SVT som snappat upp den.

Mark´s Faq om fåglarna

Dokumentärens officiella hemsida

Fakta om arten från Animal-World

Wikipedia om arten

Papegoja.se

Här köper du boken

4 Svar på “The Wild Parrots Of Telegraph Hill”
 1. Joln skriver:

  ”Intressant”.. 🙂 Vi har nog olika uppfattning om vad som är intressant… 🙂

 2. Philip skriver:

  Ey Johan! Fuck the parrots! 😉 Har du ingen rss till din sida? JoLn säger att det ska finnas, men var? *S* Kom igen nu. Rss är ett måste till bloggar. 🙂

  Philip Wildenstam

 3. JohanW skriver:

  Vilka är årtiondets 3 bästa filmer? Och då får man inte svara The order med van Damme.

 4. Sofie skriver:

  ‘The Wild Parrots Of Telegraph Hill’

  En av de bästa dokumenterärer jag sett. De som påstår något annat har inte sett filmen.

  Sofie

 5.  
Lämna ett svar