I Ystad har Kurt Wallander bestämt sig för att trappa ner lite på sitt arbete och börja tänka på sin hälsa. Den senaste läkarundersökningen visar oroande tecken. När en ung tjej begår självmord nästan samtidigt som en man försvinner blir det Linda Wallander som får ta över. På skolan mår ett flertal unga tjejer dåligt. Det visar sig snart att flickorna på skolan luras, utnyttjas och blir svårt förnedrade. Polisens misstankar om att någon förser eleverna med droger stärks. Det verkar som om det finns vissa kopplingar mellan självmordet och den försvunne mannen och spåren tar Linda och hennes kollegor in i en mardröm av mörka gärningar.

Mörkret är den fjärde filmen om Wallander och Ystadspolisen. Tillskillnad från T.ex. Mastermind så är Mörkret ingen actionhistoria. Handlingen förs fram lugnt och metodiskt. Här är det ett väl utfört traditionellt spaningsarbete som tittaren får följa. Allt eftersom läggs den ena pusselbiten på plats, efter den andra. Vilket ger precis som titeln antyder en film som är dyster och mörk. Vi sveps in i en värld där unga flickor mår dåligt och utnyttjas på de mest vidriga sätt av folk som de borde lita på. Ett fenomen som känns fullständigt realistiskt och inte minst aktuellt. Som brukligt så är det hela välspelat och kompetent utfört. Henrikson är en klippa, men får stå tillbaka då Johanna Sällström visar vad hon går för. I andra roller finns kompetenta aktörer som Per Morberg och inte minst Tomas Norström.

Mörkret är trots sitt sävliga tempo och brist på renodlad action en film som är sevärd. Tonvikten ligger på polisernas detektivarbete och på dess utfall. Wallanderfilmerna har tillsammans med Beckserien blivit någon slags schablonbild på den svenska polisfilmsgenren. Vi vet vad vi får och gillar man en film i serien, ja då gillar man oftast resten också. Dessa två filmsviter är ju inga Die Hard-filmer direkt, och fans av svenska polisfilmer med ton på hyfsad realism lär tycka om Mörkret. Själv är jag måttligt förtjust men tack vare att de bygger på Mankells manus/noveller så känns det som om jag bara måste se dem. Mörkret är en tät och dyster film som fungerar helt okej. Betydligt bättre än T.ex. Byfånen.

Officiell Hemsida

4 Svar på “Wallander – Mörkret”
  1. Johan skriver:

    Jag gillar Wallanderfilmerna. Skitsnygg och bra blogg för övrigt om man vill ha lite filmtips!

  2. lisa skriver:

    hej ni äger alla i walland

  3. […] – Mastermind Wallander – Mörkret Wallander – Afrikanen Wallander – Steget efter Wallander – Den svaga punkten Beck – I Guds namn […]

  4. […] Wallander – Den svaga punkten Wallander – Steget efter Wallander – Afrikanen Wallander – Mörkret Wallander – Mastermind Irene Huss – Tatuerad Torso Gangster Sökarna II Johan Falk […]

  5.  
Lämna ett svar