På torget i Ystad står den lokale politikern Kenneth Nilsson och ger vallöften. Han har kampen mot främlingsfientlighet som huvudfråga. Samtidigt hittas en död svart man på ett tåg som precis kommit in till stationen i Gdansk. Det visar sig att mannen troligtvis blivit mördad i Ystad och ärendet hamnar snart på Ystadpolisens bord.

Kurt Wallander börjar utreda fallet och snart anar han ugglor i mossen när spåren börjar leda mot en gammal barndomskamrat. Att Stockholmspolisen skickar ner en speciell utredare som ska ta över fallet är heller inget som gör poliserna i Ystad glada. Som om detta inte vore illa nog visar sig den nya förmågan vara en otroligt arrogant och fullkomligt vedervärdig översittartyp, bra spelad av Shebly Niavarani. Bra skådespelare finns det gott om, inte minst Göran Thorell som den mörkrädde och psykiskt sjuke Arvid. Tomas Bolme spelar politikern som hamnar i trubbel.

Afrikanen känns som en mellanfilm i serien. Den är bitvis spännande men spänningen ligger inte i actionscener utan mer inom det traditionella polisarbetet. Att ta in en kille från Stockholm är ett smart manusdrag då han rör om i grytan en del, och det tjänar filmen på. Vid det här laget känner man igen sig och man vet ungefär vad man får när man ser en nu Wallanderfilm, det är nästan lite fabriksvarning nu då filmerna dyker upp på löpande band. Trots de vanliga skådespelarna och den vid det här laget snudd på hemkära känslan som skapas på polisstationen blir betyget för Afrikanen bara hyfsat. Ett habilt hantverk som fungerar men inte utmärker sig speciellt mycket.

Officiell Hemsida

Ett svar på “Wallander -Afrikanen”
  1. […] Wallander – Skulden Wallander – Hämnden Wallander – Den svaga punkten Wallander – Steget efter Wallander – Afrikanen Wallander – Mörkret Wallander – Mastermind Irene Huss – Tatuerad Torso Gangster Sökarna II Johan […]

  2.  
Lämna ett svar