Usch, jag är trött och känner mig förkyld, febrig och lite seg. Då passade jag på att ladda upp med en rejäl dos svensk kriminalfilm. Ett gäng mordfall med den erfarne och finurlige Kurt Wallander och hans team kanske är den rätta medicinen en dag som denna. Den svaga punkten står på tur. Som vanligt sker det makabra händelser i den skånska Ystadsidyllen. En hästuppfödare hittas död på sin gård och till en början antar poliserna att han sparkats till döds av en av sina hästar. Efter obduktion visar det sig att han faktiskt mördats. Detta tvingar Kurt och de andra att nysta upp den ensamstående mannens liv. Ett liv som ingen verkar veta så mycket om. Efter förhör och en hel del mystiska fynd visar det sig att mannen levt ett helt annat, betydligt mörkare liv än vad alla trott.

Den svaga punkten rullar upp bilden av ett klassiskt traditionellt kriminalfall där utredarna står i centrum. Karaktärerna på Ystads poliskår känner vi vid det här laget bra. Kurt får mycket hjälp av teknikern Nyberg och fallet börjar snart utvecklas till en hyggligt intressant deckarnöt. Regissören Jonas Grimås drar med den här filmen ner på tempot en aning, men inte så pass att filmen blir ointressant. Intresset hålls uppe mycket tack vare bra skådespelare men även att manuset har bra utvecklingsmöjligheter. Krister Henrikson agerar precis så stabilt som vi är vana att se honom och de andra poliserna likaså. Ju längre in i Wallanderserien man kommer som åskådare, ju bättre ”relation” till Wallander, Nyberg och kompani får man. Det är bara att gratulera Henning Mankell då han har satt ihop ett helgjutet persongalleri som känns äkta och trovärdigt. Trots viss förutsägbarhet så sitter man kvar framför tv´n. Den svaga punkten är inte den mest intensiva filmen i serien. Den är inte bäst, men heller inte den sämsta Wallanderfilmen. Det tråkiga är att det inte blir så spännande som i T.ex. Mastermind, utan att det mest känns som om filmen går lite på sparlåga. Ointressant blir det dock inte, det ska erkännas.

De som tycker om traditionell svensk polisfilm, där klassiskt utrednings och spaningsarbete står i centrum och där explosiva skjutningar, klyschiga one-liners samt siliconbröst saknas; de lär uppskatta den här filmen. Trots att den känns som en tv-deckare har den vissa kvalitéer som gör den sevärd om man gillar seriens andra filmer. Förvänta dig inte för mycket action, spänning eller ös bara.

Ett svar på “Wallander – Den Svaga Punkten”
  1. […] – Mastermind Wallander – Mörkret Wallander – Afrikanen Wallander – Steget efter Wallander – Den svaga punkten Beck – I Guds namn Beck – Den svaga länken Beck – Den japanska shungamålningen Irene Huss – […]

  2.  
Lämna ett svar