Sådär, jag blev precis klar med John Ajvide Lindqvists rejält omtalade och kritikerrosade rysarroman. Lite pinsamt att jag blev klar först nu med den men jag har haft en rejäl bokhög att ta mig igenom den sista tiden. Jag sticker inte under stol med att det är skönt att läsa något annat än trist engelsk kurslitteratur och en svensk vampyrskräckis var precis vad jag behövde.

Lindqvist har tagit sitt barndoms Blackeberg och på ett synnerligen lyckat sätt vävt ihop en skräckhistoria om den tolvårige Oskar som plågas av mobbare i skolan. Hans liv är inget vidare och han drar sig tillbaka i hemmet där han har sin klippbok med artiklar om läskiga mord och annat hemskt som stått i tidningarna. Bokhyllan i pojkrummet är fylld av rysarnoveller och Oskars önskan om att något hemskt ska hända hans plågoandar är bara just en önskan. Men en dag så hittas en ung kropp i Vällingby, ett stenkast från Oskars hem. Kroppen är sargad och invånarna skräckslagna inför galningen som finns därute i mörkret. Samtidigt lär Oskar känna den något år yngre flickan Eli. Hon blir hans första kärlek och tillsammans umgås de, det är bara något konstigt med Eli. Vad är det med henne som är så annorlunda?

Låt den rätte komma in är John Ajvide Lindqvists debutroman. En stark debut och efter att ha läst den på två dagar konstaterar jag att vi har att göra med en svensk skräckroman av rang. Lindqvist slår an tonen direkt och trots sina lite drygt 400 sidor med ganska liten text så blir man som läsare indragen bokens händelser med en gång. En lättläst och rask början samt att författaren skriver boken utifrån en osäker tolvåring gör att det genast blir svårt att lägga ifrån sig boken. Det märks att Lindqvist jobbar hårt med bokens karaktärer, men även skildringarna av forortens vardagsliv känns ovanligt lyckad och inte minst trovärdig. Spännande blir det också, och bestialiska mord blandas med värme, familjetrassel, mobbing men också med Oskars vänskap med Eli.

Det är inget snack om saken att Låt den rätte komma in är både spännande, genremässigt ovanlig och nyskapande. Dessutom är den välskriven och författaren vet precis hur man får läsaren att läsa ett kapitel till, och ett till, och så ytterligare ett. Med andra ord en läsvärd bok som blivit en storsäljare, och dessutom blir den filmatiserad senare i år. Låt den rätte komma in följdes förra året upp av ytterligare en skräckroman med titeln Hanteringen av odöda, den är nu beställd och jag ser fram mot den när jag har tid med den.

Ett svar på “Låt den rätte komma in – Lysande debutroman”
  1. jacob skriver:

    yep. suverän bok. nu väntar vi alla på om filmen blir lika bra.

  2.  
Lämna ett svar