Lite annorlunda filmer kan vara trevligt som om växling i tillvaron. American Splendor är en sådan film, en blandning av dramadokumentär och väl avvägd komedi. En film som tillhör en genre man inte ser alltför ofta. Just mixen av dokumentär, seriestrippar och vanlig komedi visar sig fungera bra i den här historien om den i Usa kultförklarade Harvey Pekars liv och leverne.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

American Splendor bygger på en serietidning som den medelålders amerikanske Harvey Pekar skapat. Serien och Harvey finns i verkligheten och Harvey är med i filmen, tillsammans med sin familj. Serietidningen handlar om Harveys liv och tecknas av en av hans kompisar. Allt som sker i Harveys ganska miserabla liv sker även i serien och detta har gjort honom mycket populär i Usa. I filmen spelas Harvey av skådespelaren Paul Giamatti. En ytterst kompetent skådespelare (Truman Show, Donnie Brasco mfl) som dessutom är mycket porträttlik den riktige Pekar. Han gör rollen som en medelålders man med ett ganska miserabelt liv mycket imponerande. Meganörden Toby som spelas av Judah Friedlander förtjänar också att nämnas, då hans karaktär som Pekars enda äkta vän porträtteras mycket bra.

Harvey bor i en skabbig lägenhet, och har ett riktigt skitjobb. Bara att se på hans hållning när han rör sig på stan räcker för att man ska tycka synd om honom. Tillsammans med sin katt, sina serietidningar och sin samling med jazzvinyler försöker han se positivt på tillvaron. Då hans fru just lämnat honom och allt känns skit får Harvey det allt svårare att hålla skenet uppe och hittar på ett nytt sätt att hantera sin ilska, ensamhet och dysterhet. Han tecknar och skissar ner sitt liv på papperslappar. När hans kompis Bob Crumb får ett genombrott som tecknare visar Harvey sina alster för honom. Bob blir eld och lågor och med Harveys manus skapas serietidningen American Splendor. En serie som snabbt blir en succé, samtidigt som Harveys tillvaro börjar ljusna något.

Jag ska inte avslöja mer än detta, men filmen är sevärd av flera anledningar. Dels dess tack vare den känsla den förmedlar, men även för dess sätt att skildra en glåmig och trist vardag i en ”vanlig” människas liv. Här finns inga siliconbrudar, inoljade machomän eller bombastiska actionsekvenser, här är det betydligt mer okonstlat och verkligt. Persongalleriet förtjänar även det att nämnas då man i filmen serverar oss flera roliga men samtidigt tragiska karaktärer, men även en rejäl dos humor. Det enda man saknar är lite mer bakgrund om hur Pekar blev som han blev. Hur hamnade han på just sin plats i samhället, varför så dyster och negativ? Annars är American Splendor en liten pärla. Den är välspelad, intressant och den känns verklighetsnära. Betyget blir mycket sevärd. Ta förresten en titt på Harvey Pekars hemsida för mer information:

HBO har också en sajt om filmen

Lämna ett svar