Jag har precis lagt ifrån mig Jens Lapidus rejält omtalade debutroman Snabba Cash. En rejäl tegelsten (i pocketform iofs) som får ses som en nedstigning i Stockholms undre värld. I boken följer vi främst tre personer vars öden och händelser sakta men säkert vävs ihop. I det ena hörnet finns Jorge, latinokillen som vet allt som är värt att veta om kokain. Han planerar en vass rymning från Österåkeranstalten och drivs av hatet mot de som satte dit honom. I mitten finns JW, en ung kille från Robertsfors som nu strävar efter att vara Stureplans player no1. Han umgås bland de häftiga stekarna och gör allt för att de inte ska inse att han egentligen är en wannabee. Sedan har vi Mrado, jugoslavisk torped, bodybuilder och en av jugoslavmaffians underhuggare. Tre helt olika individer som inte skyr några medel för att nå dit de vill.

Snabba Cash känns nyskapande och jag personligen kan inte minnas att jag läst något liknande på svenska tidigare. Boken tar snabbt ett effektivt grepp om läsaren, vilket gör att den blir svår att lägga ifrån sig. Men här kommer en brasklapp, man måste palla med bokens språk. Flera av mina vänner som läst den har varit kluvna just när det handlar om hur den berättas. Även jag är lite fundersam till detta, men jag har överseende då Lapidus har en sådan energi i sitt berättande. Man är snabbt inne i den och man flyger fram i dess handling, mycket tack vare ett rakt språk och korta kapitel. Visst känns vissa saker i handlingen överdrivna och till viss del orealistiska men det kan jag ta. Snabba Cash är en effektiv och underhållande verklighetsflykt, som jag inte vill eller orkar analysera sönder. Jag gillade den och sträckläste den på två dagar. Nu är det din tur, den finns på webben för 37:-, vad väntar du på?

Läs mer här här här här här och här.

4 Svar på “Snabba Cash – Full fart av Jens Lapidus”
 1. matias skriver:

  en utav dom bästa böckerna ja läst å lyssnat på.
  spännande,roliga, och hur bra som helst.
  bra gjort lapidus

 2. bälli skriver:

  bästa boken ever

 3. Anonym skriver:

  h

 4. […] Snabba Cash på Kanonfilm Aldrig Fucka Upp på Kanonfilm Imdb Filmen på Myspace med massor av fakta Wiki (se upp för eventuella spoilers) […]

 5.  
Lämna ett svar