Martin Beck får ett privat samtal från sin tyske kollega Hans Sperling som är på tillfälligt Stockholmsbesök för att ropa in en tavla på en auktion. Sperling har funnit en mördad kvinna på hotellet där han bor. Den mördade kvinnan ligger skjuten i sängen med kroppen inramad av röda rosor och formad efter en känd Chagallmålning. Tillsammans med Sperling börjar Beckteamet nysta i detta fall som leder dem in i en djup kriminell konstvärld. Spåren leder dem till en liten ramaffär där Gunvald gör en makaber upptäckt. Kan hans fynd ha något samband med mordet på kvinnan? Polisarbetet intensifieras. Ledtrådarna läggs ihop, och snaran börjar dras åt… frågan är bara vem som hinner dra åt först. Mördaren eller polisen?

Det ska sägas direkt, även om Dieter Pfaff är en hygglig och sympatisk skådespelare så känns det trist att se en ”svensk” polisfilm med så pass mycket dialog på tyska. Nu har jag sagt det. Den japanska shungamålningen är en hyggligt intressant thriller, här finns en engagerad Martin Beck, en Gulvald på hugget och en mördare med konstintresse. Handlingen byggs upp på ren rutin och polisgänget känns riktigt tight. Se upp för överspel å det grövsta av filmskurken no1. Mer avslöjar jag inte. Skulle jag betygsätta filmen så blir jag kluven. Jag ser hellre filmen än att dammsuga, men jag skiter hellre i den och tar ett hett bad och läser lite. Den är med andra ord inte jättebra men heller inte jättedålig, som vanilj.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Reggad på Commo.se

Ett svar på “Beck 21 – Den japanska shungamålningen”
  1. […] efter Wallander – Den svaga punkten Beck – I Guds namn Beck – Den svaga länken Beck – Den japanska shungamålningen Irene Huss – Tatuerad torso […]

  2.  
Lämna ett svar