En papparazzifotograf blir brutalt mördad i Stockholm. Hans lägenhet är genomsökt och dator och fotoutrustning är borta. Beck söker ett motiv. Hade fotografen tagit integritetskränkande bilder? Ville någon hämnas? Oskar hittar två pennor och ett tomt block som tillhörde fotografen. En av pennorna visar sig innehålla ett USB-minne fullt av fotografier. Martin och kollegorna går igenom alla foton och försöker hitta någon ledtråd till mordet.

Som vanligt när det gäller filmerna om Martin Beck och hans poliskollegor hittas en person död. Sedan blir det spaning och systematiskt polisarbete till Gunvald ilsknar till och saker och ting börjar röra på sig. I Guds Namn är inget undantag. Filmen är nr 24 i sviten och den här gången hycklar man inte med att serien går mot sitt slut. Dock är två filmer till inplanerade men inte förrän tidigast nästa år.

Hursomhelst så vet vi vad vi får när vi sätter oss ner och tittar på en svensk snutfilm. Jag har en ganska sval inställning till både Wallander, Beck, Van Veeteren och allt vad de heter. Men när det dyker upp en ny film i dessa serier blir det oftast att jag ser dem, oftast ett bra tag efter att haft premiär. I Guds Namn är en hygglig thriller och faktiskt en av de bättre i serien. Utan att avslöja för mycket av handlingen så sker det ovanligt mycket i den här delen, och dessa händelser gör filmen lite extra spännande. Som tur är så vimlar det inte av tyska gästskådespelare med tafflig läppsynk och krystade one-liners utan man har totat ihop en spännande historia som lär tilltala folket ute i stugorna. Här finns spänning, lite drama, lite sorg, Ingvar Hirdwall och en arg Gunvald. Dessa faktorer räcker ganska långt och jag drar mig inte för att säga att filmen är sevärd för de som gillar genren. Den som vill ha actionröj och bombastiska actionscener ser givetvis något annat.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Reggad på Commo.se

Ett svar på “Beck 24 – I guds namn”
  1. […] svensk polisfilm: Beck – I guds namn Beck – Den japanska shungamålningen Beck – Den svaga länken Wallander – Skulden […]

  2.  
Lämna ett svar