Jag har stått pall för grupptrycket länge nu. Ensam och stark, emot alla de andra. ”Du måste köpa den”. ”Köper du den inte är du fan inte klok”. ”Alla har ju läst den”. ”Du gillar ju böcker så du bara måste ha den!” Så har det låtit ett bra tag nu. Själv har jag varit skeptisk, inte minst sen varenda jäkla avdankad semikändis och före detta progrmledare hyllat boken. Personer som mer eller mindre gjort den till en accessoar och glatt nämnt den i en massa personporträtt och intervjuer för att framstå som hippa. För mig blev den en schablonbild på vad alla skulle äga bara för ägandets skull. Det spelade ingen roll om människan knappt var läskunnig, boken fanns alltid nämnd någonstans.

Jag pratar alltså om Paulo Coelho´s Alkemisten. En bok som sålt i sanslösa 25 miljoner exemplar. Tro nu inte att jag har nån beef med Paulo eller att jag vill kasta skit på hans författarskap, så är det inte. Det är bara att gratulera Coelho, jag har absolut inget emot honom och faktum är att han verkar vara en vettig person. Dessutom borde han ju vara en jävel på att skriva. Jag SKA läsa hans bok, men jag har just nu följande böcker på mitt nattduksbord som står på kö:

Jack HansenKonsten att skriva så dina kunder vill köpa
Rolf LaurelliSäljbibeln
Jonathan Safran FoerExtremt högt och otroligt nära
Marcus BirroFlyktsoda
Markus LuttemanEl Choco
Jon KrakauerInto The Wild
Anders Johnson – Entrepenören bakom allt
MaddoxThe alphabet of manliness
Alan J WhitickerCrimes of the century

Dessa ska alltså läsas innan jag sätter tänderna i Alkemisten. Jag hoppas att det blir en trevlig läsning.

aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reggad på Commo.se

3 Svar på “Ett inköp som tar mig ett steg närmare den typiska svennen”
 1. pava skriver:

  Har oxså skitit i den däringa…har massor att läsa nu: Biografier av/om: Keith ”kokosnöten” Richards, El Choco,Nikki ”pundar sweinet” Sixx och sist men inte minst Ron ”The hedgehog” Jeremys ”The hardest(working) man in showbiz”. Päpp! 🙂

 2. Johan Åhlund skriver:

  el choco är läsvärd, har 30 sidor kvar nu och har läst den på två dar, ett bra betyg….

 3. Fanny skriver:

  Jag känner alltför väl igen din tankegång, jag hade den själv för något år sedan. Till slut gav jag upp inför argumentet att det faktiskt är intressant att se vad det är som så många människor älskar så mycket. Efter första sidan (eller var det första meningen) insåg jag att det skulle bli jag mot världen.

  Enda anledningen till att läsa den vore om du vill slippa folks tjat (och den är ju väldigt tunn). Men ändå tycker jag att du bör lägga din värdufulla tid på något annat. Patiens kanske. Eller varför inte stirra in i en vägg någon timma?

 4.  
Lämna ett svar