Det här var definitivt filmen alla i skolan snackade om på åttiotalets början. Ett tvättäkta ninjaraffel med Chuck Norris som snabbt totalförbjöds av den svenska censuren. Ryktet om den tuffaste filmen i mannaminne spreds som en löpeld. Det fanns alltid någon som hade en bildmässigt förkastlig piratkopia som valsade runt bland klasskamraterna, och ninjaboomen skulle snart bli ett faktum. Hem och skola rasade. Nu har den släppts på dvd av Atlanticfilm och det är en hyfsad utgåva med bra extramaterial man gett ut.

Filmen känns lite gammal, då den faktiskt faktiskt har 26 år på nacken. Men den är ändå ganska okej och frågan är om Chuck Norris inte stod på sin topp rent fightingmässigt när den spelades in. Som motspelare har han Tadashi Yamashita (kalasduktig martial-artist, i bla American Ninja) samt australiensaren Richard Norton (även han mycket duktig fighter från China O´Brien 1+2). Norton är även känd för att ha jobbat som livvakt åt Abba (musikgruppen, inte fiskbullarna). Det är väl slutfighten som blivit mest omtalad där Norris och Norton skuttar omkring och försöker göra blandfärs av varandra. Välkoreograferat är bara förnamnet och fighten tog en dryg månad att öva in.

Filmen blev en stor succé och kom att göra Norris till stjärna, och dessutom verkar man haft kul under inspelningen. Rent filmmässigt är det inget mästerverk men den har en plats i actiongenren, mycket beroende på att den blev så omtalad när den kom ut. Nu är den mest en axelryckning samt en nostalgisk tillbakablick på en genre som var stekhet under åttiotalet men som snabbt dog ut. Ninjornas arbetsmarknad är nu reducerad och förmodligen går många av dessa nu på aktivitetsgarantier och har arbetsmarknadsstöd. Det är tufft att vara ninja 2008.

Läs mer om Chuck Norris: Silent Rage
Läs mer om Chuck Norris: The Cutter
Läs mer om Chuck Norris: Good Guys Wear Black

Läs mer om Chuck Norris: Hitman

Läs mer om Chuck Norris: Lonewolf McQuade
Läs mer om Chuck Norris: The Octagon
Läs mer om Chuck Norris: Breaker Breaker!

Trailer

Richard Nortons hemsida
med massor av fränt material

Chuck Norris hemsida

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reggad på Commo.se

Ett svar på “The Octagon – Tillbaka till åttiotalet”
  1. […] Good Guys Wear Black Läs mer om Chuck Norris: Hitman Läs mer om Chuck Norris: Lonewolf McQuade Läs mer om Chuck Norris: The Octagon Läs mer om Chuck Norris: Breaker […]

  2.  
Lämna ett svar