Engelsk film brukar vara bra, ibland rejält bra. Neil Marshall heter regissören som i mina ögon verkligen har satt England på kartan de senare åren när det handlar om nervkittlande actionfilmer med inslag av skräck. Hans första film var den välgjorda Dog Soldiers som han senare följde upp med den klaustrofobiska och otroligt rafflande Instängd (The Descent). Nu är Neil tillbaka med en film som jag längtat efter ett tag, nämligen Doomsday. En riktig actionbomb med postapokalyptiska toner där man verkligen inte sparat på vare sig krut, blod eller squibs.

Handlingen:
Ett dödligt virus ”The Reaper” skördar hundratusentals liv i Storbritannien. Myndigheterna ser ingen annan utväg än att bygga en massiv hårdbevakad mur för att spärra in de smittade. Skottland avskärmas från resten av världen för evigt. De som försöker fly, mördas obönhörligen. Ingen kommer vare sig in eller ut. 25 år senare bryter epidemin oväntat ut igen. Detta måste betyda att det fortfarande finns liv bakom muren. Om det finns ett botemedel så finns det där. Myndigheterna utser en elittrupp som ska ta sig in bakom avspärrningarna för att finna ett botemedel – men ingen anar vad som väntar dem där bakom. Om helvetet finns på jorden, så är det där.

Att se Doomsday på bio är en fantastisk upplevelse. Om man gillar filmer med tydlig inspiration av Mad Max, diverse zombierullar och gillar dystra framtidsskildringar i stil med Flykten Från New York, ja då är det här ett perfekt val. Här skjuts det och sprängs i full fart och som publik är det bara att ta på sig säkerhetsbältet för nu jäklar blir det åka av.

Det finns massor av action, vackra miljöer, kreativa lösningar, udda karaktärer och välekiperade skurkar. I vanlig ordning är Marshall en smart regissör och filmen är befriande nog oförutsägbar. Vilket är ovanligt i dag. Han vet hur man skapar en högoktanig actionbomb och den här gången har han verkligen överträffat sig själv. Doomsday är en våldsam och underhållande verklighetsflykt som manglar en totalt. Jag har redan beställt den på dvd från Axelmusic och den släpps den 29:e. Juli. Jag kan knappt vänta. Doomsday är helt i klass med Planet Terror och liknande filmer. Högt betyg utdelas!

ps: Recensioner av Dog Soldiers och Descent kommer läggas upp snart. De skrevs när filmerna var nya men har inte laddats upp på kanonfilm, något som det ska bli ändring på. På finch.se fanns de däremot 🙂

Officiell hemsida

Aftonbladet

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reggad på Commo.se


Creeper

3 Svar på “Doomsday – Neil Marshall är tillbaka med besked!”
  1. Naseer skriver:

    Doomsday var faktiskt en positiv överaskning. Hade förväntat mig en besvikelse då personer i min närhet varit allat annat än positiva. Men jag hade en toppentid.

  2. […] regidebut och han gör det bra. Nästa år ska han ha skrivit klart manuset till Neil Marshalls (Doomsday) eminenta The Descent och hoppas verkligen att han gjort ett lika bra jobb då. Eden Lake gjorde […]

  3. […] den är att Sean Pertwee finns med i rollistan. Han är bra, och var en av anledningarna till att Neil Marshalls eminenta Dog Soldiers blev så bra som den blev. Den andra anledningen var att jag köpte dvd´n […]

  4.  
Lämna ett svar