Idag tänkte jag registrera mig på bloglovin.com för att få lite ordning på mina favoritbloggar. När jag gick in på sajten och kollade lite fick jag upp dess lista på de tio bloggar som har flest prenumeranter och som verkligen är lästa i Sverige just nu. Jag blev chockerad, även om jag visste att det var illa så trodde jag inte att det var så jävla tragiskt. Bloglovins lista såg ut så här:

1: Kenza
2: Bloninbella
3: Style by Kling
4: Tjuvlyssnat
5: Stina-Lee
6: This is Natascha Peyre
7: Lisaplace
8: Amanda Berg
9: Kissie
10: Englas Showroom

Det här är alltså vad svenska bloggare/bloglovins medlemmar prioriterar högst och läser och engagerar sig i mest i dagens Sverige. Lite längre ner på listan finns Katrin Zytomierska eller vad hon nu heter. Människan som den senaste tiden har gett mobbingen ett ansikte med sina fullkomligt bisarra skoningslösa kommentarer till höger och vänster. Ytterligare ett hack ner på listan ligger Ebba Von Sydow med sina tips till dagens ungdomar.

Det ska dock nämnas (och detta är viktigt) att jag personligen inte har något emot dessa tjejer, Stina-Lee verkar tex rätt skön faktiskt. Jag gillar bara inte att VIKTIGA saker och ämnen som VERKLIGEN PÅVERKAR OSS och våra liv inte BETYDER NÅGOT längre i samhället och framförallt inte på Internet. Det står klart när man ser den här listan.

Vem fan bryr sig om terrordåden i Mumbai, eller att 22000 personer blivit arbetslösa den senaste månaden?, när vi kan istället gottar oss i att Kenza ”tycker att Stockholm börjar bli så grymt tråkigt”, (ett blogginlägg där Kenza bowlar iförd tight svart outfit genererar ca 180 inlägg i kommentatorsfältet) eller när vi kan titta på bilder när BlondinBella sippar drinkar på Grodan, eller varför inte ta del av Natascha Peyres julklappstips ”Lee Stafford Shine Head Spray Shine, den bästa glanssprayen jag någonsin provat”. Kissies läppförstoring lockar också en stor skara fascinerade läsare, hur ska det gå? Undrar hur många kommentarer hon får när de senaste bilderna dyker upp på bloggen? En gissning anyone?

Dagens tio populäraste och mest kommenterade bloggar (på bloglovin.com) skrivs alltså i nio fall av tio av tjejer. Dessa tjejer skriver nästan uteslutande om materialism, kläder, små chihuahuahundar, mode, smink och liknande. Dessa bloggar har ett stort intresse gemensamt och det stavas ytlighet. Utseendefixeringen har ingen hejd. Man måste till varje pris ha det allra senaste. Och lita på att det visas upp. Helst tre fotograferade klädbyten per dag i väl inövade poser (gärna tagna i trapphuset) är ett måste. Att synas och ha rätt kläder och rätt smink på sig är det enda i hela världen som betyder något. Undantaget på listan är tjuvlyssnat som ligger på fjärde plats. Det finns hur mycket som helst att läsa om vilka väskor som är hippast just nu, samt hur man som ung tjej effektivt kan få så mycket gratisgrejer som möjligt genom att nämna dem på den egna bloggen. Språket på vissa av dessa bloggar ska vi inte ens tala om. Förkortningar och meningar som ”De E N stor tröja som är så 7kt snygg” gör att jag snart inte pallar mer. Jag spyr, trots att jag bara random kollat några av dessa bloggars första inlägg i listan. Det räckte för att ge en bild av deras innehåll.

Det här får mig att må illa och fundera över dagens samhälle och vad folk är intresserade av. Saker som sker i omvärlden (arbetslöshet, krig, svält, ekonomisk kris och annat) är tydligen helt oviktigt. Här finns ingen politik, inga nyhetsbloggar, inte mycket kultur och definitivt ingen litteraturblogg. Min egen blogg då? Jo den skiter jag mer eller mindre i, men jag försöker IBLAND att skriva några inlägg om nån film jag gillar eller om något jag sett som jag tycker bör uppmärksammas (som tex filmen The Lookout som jag såg igår, den var bra faktiskt. Se den!). Det sker inte ofta nu för tiden men ibland får jag ett ryck och skriver något för mitt nöjes skull. Inte minst för att det för mig själv blir lätt att hitta vissa videoklipp och liknande, samt att det kanske kan roa någon lättroad jävel där ute i cyberspace. Och jösses vad det lär kommenteras i min blogg nu när en massa ilskna bloggtjejer antagligen kommer att gadda ihop sig mot mig.

Xoxo som det heter nuförtiden. Eller nåt. Jag är trött.

Aftonbladet

Aftonbladet

Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

8 Svar på “Ytlighet – det enda som räknas i bloggsverige?”
 1. Tobias skriver:

  Jag har alltid undrat vad ”xoxo” betyder.

 2. Ylvan skriver:

  Exakt vad jag gått omkring och tänkt på senaste tiden. Skönt att läsa att det finns fler som har hela den biten upp i halsen. Varför kan vi inte få en ny flower-powergeneration med folk som egagerar sig, som bryr sig, som tar ställning och vågar säga något om andra saker än vilken mascara man ska ha.
  Appropå mascara, jag höll på att svimma när jag skulle köpa en ny i veckan. Tjejen med lösögonfransar stora som markiser visade mig en som ”gav såååå väldefinierade fransar” med VIBRATOR i borsten!? Seriöst?
  Nä, fram för lite husockupationer, demonstrationer, lås fast er vid ett träd eller sjung fredssånger, vad fan som helst. Gör nåt bara.
  Själv kommer tar jag tilfället i akt och propagerar för fiskarna i havet. Ge fan i å ät torsk! Å haj, å kungsräkor!

 3. Johan Åhlund skriver:

  jag tror, att Xoxo betyder hej då eller liknande. Men jag är inte säker. Bara ett nytt ord att strunta i att använda. Jag skrev det mest på skoj….

 4. blogvovven skriver:

  jekla bimbosar, jak blef ju date-rapad ikvel!

  /blogvovven

  http://blogvovven.wordpress.com

 5. Simon S skriver:

  Först tänkte jag ”Va han gnäller, skit i dem” sen tänkte jag ”hmmm, jag har sett Blondinbella lika mycket som Fredrik Reinfeld i medierna senaste tiden” nu tänker jag nog såhär; Bloggvärlden är ju bara en ytterst liten del av mediebruset och bloggar kan ju skrivas på många fler sätt än bara på blogghotell, de flesta politiker driver ju bloggar ock så vidare. Men visst fasen blir man lite bekymmrad över hur snedfördelat det är mellan könen? Som du nämner är det mkt kläder och pridukter som marknadsförs och diskuteras, grabbarna (för det lär ju vara grabbar) på L’Oreal myser hela vägen till banken, inte en dyr reklamkrona är betald eftersom deras produkter marknadsför sig själv genom en skapad skönhetshype, accelererad av brukarna (kanske offren?) själva. Bloggvärlden i Sverige har blivit de unga kvinnornas arena, unga män verkar mest hänga på olika forum av olika slag, också pratandes materia fast då kanske mer stereoanläggningar datortillbehör eller motorcyklar. Könsuppdelningen är ortoligt konservativ i detta fallet. Man kan nästan antyda en könsstruktur från 1950-talet. Den klassiska (av feminismen så många gånger upprepad) uppdelning av intressen och defenition på vad som är viktigt i ungdomars liv, män skall göra akitva handligar med det enda intresset att rao sig själv, en sorts självförverkligande medan kvinnor skall sköta om sig själva, göra sig vackra och och ”putsa fjädrarna” som är ganska passiva saker dessutom med syftet att förbättra sin status och förverkligas genom andras tycke. Mannen: ”jag tänker därför är jag, jag agerar därför är jag” och för kvinnan gäller ”jag fångar blickar därför är jag”. Illa eller hur? det som gör det värst är det som du påpekat, det är en rörelse som drivs som en undergroundrörelse, den skrivs av dem de gäller för, det handlar inte om en uppifrån pålagt förtryck utan om ett självförtryck eller gnt liknande,.. shit vad långt detta blev, jag ville egenltigen få fram att bloggvärlden är en intressant företeelse trots att den i sitt innehäll är så sjukt deprimerande! hehe, ha det fint!

 6. Lars skriver:

  Jag vet inte exakt varför men xoxo betyder kisses and hugs.

 7. Annika skriver:

  jo så här är det: o är rund som en kram och x ska enligt jänkarna se ut som en skrynklig liten pussmun. själv tycker jag det ser ut som två varianter av dajmkryss…

 8. C skriver:

  Angående Kenza o gänget. Å ena sidan förstår jag grejen med att de är populära – det är ju bara en ny form av tv-såpa eller dokusåpa. Man följer en exhibitionistiskt persons liv. Det är som att smygkika in i någons vardagsrum – vi gillar det. Det är bara det att de har upptäckt sin publik och välkommnar den. Är det verkligen så illa? Om man ser till kommentarerna som bloggarna får är de ofta uppmuntrande och positiva, inte alls nedlåtande eller moralpredikande. Vi slipper alltså Idol-juryn och dokusåpans elakaste rävar. Å andra sidan ställer jag mig fortfarande frågan: vem fan tycker det är intressant att ta del av de här människornas liv. Jag har slötittat på topp 10-bloggarna i max en timme för att skaffa mig en uppfattning. Det är rätt boring. Så jag undrar: vilka är läsarna? Varför bryr de sig hellre om Top models look a like-tjejer än husockupationerna i Lund? HA, där har ni svaret. Därför att läsarna tittar på Top model, sex and the city, Next, Idol, Mode-vad de nu heter tipsarna på teve – för de har bästa sändningstiden på de kanaler som folk i ”vår” ålder (15-30?) tittar på. Det finns faktiskt hur många andra bloggar som helst som också kommenteras och diskuteras, men deras läsare hamnar någonstans mellan tiden efter Bolibompa och sena Aktuellt på SVT. Vilka har flest tittare av SVT och TV3, 4 och Kanal 5 tror ni… Medierna hänger ihop.

  Ett sista inlägg: det finns många killar/män som skriver om mode, kläder, produkter, resor också. Inställningen att alla mode-tjejer skulle vara offer för kommersialismen är för mig tumme ner i genusdiskussionen. Vi är alla kapitalismens offer, det är bara det att produkter har olika status. Varför skulle den köpstarka kvinnan vara mer offer än en köpstark man bara för att utseende-fixeringen anses typisk feminin och därmed svag? Utseende är viktigt i vår värld, varför inte framhäva och utnyttja till sin fördel? Smink är inte lika med ”jag tänker inte”. Det är ju just det de gör – för vilka ligger högst på bloggtoppen? Blondinbella är en av dagens framgångsrikaste affärskvinnor.

 9.  
Lämna ett svar