I norra Alaska går solen ned för sista gången innan vintermörkret sänker sig över den lilla staden Barrow i hela 30 dagar. Men denna vinter för inte bara med sig mörker till Barrow – vid stadsgränsen väntar en grupp främlingar. De annonserar sin ankomst genom att kasta sig över en flock glupska slädhundar. Främlingarna är vampyrer. Och till dess att solen går upp igen om 30 dygn kan de härja fritt bland Barrows intet ont anande invånare.

Lite vampyraction passar bra nu när solen har gått ner. 30 Days Of Night laddas i dvdn och jag ser fram emot lite drygt 100 minuters välgjord underhållning. Det börjar dock sådär när det snart står klart att filmen visar sig vara slarvigt översatt. Personer heter i ena stunden Riis för att i nästa heta Reese. Sånt imponerar inte. Sen finns det felstavningar också. Det sänker en film rätt rejält. Speciellt om det är en köpfilm och inte en tattartextad fulkopia.

Bildkvaliteten är däremot väldigt bra, okej att den i vissa scener är medvetet kornig men skärpan är fantastisk. Ljudet likaså i maffigt DTS, precis som det ska vara. Det mullrar på rejält och bakhögtalarna får sig en riktig genomkörare.

Ben Foster har jag tidigare på flera ställen i bloggen hyllat för sina skådespelarinsatser. Han finns med här också, med sin karaktäristiska röst och sitt frostigt obehagliga sätt. Han är riktigt jäkla bra, men har ingen jätteroll i filmen. I huvudrollen ser vi tjejfavoriten Josh Hartnett som tillsammans med Melissa George och några bybor med stark överlevnadsinstinkt gör allt för att kämpa emot de vampyrer som intagit stadens gator. Filmen är snygg, inget tal om saken. Huvudpersonerna fungerar bra tillsammans, speciellt när det kärvar till och de sätts på prov. Under tiden de försöker härda ut och gömma sig under de 30 dagar som solen är borta tvingas de utstå fruktansvärd terror. Snart är konfrontationen ett faktum och det är dags att plocka fram yxorna. Tyvärr så blir filmen inget lyft. Avsaknaden av ett maffigt soundtrack gör att intensiteten saknas, och vampyrerna känns lite väl karaktärslösa trots att de fungerar som ett broderskap. Lite mer karisma hade inte saknats och filmen har trots sina kvaliteter en bit kvar till de främsta i genren. Betyget blir godkänt.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video


Officiell Hemsida

Aftonbladet tycker till

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Ett svar på “30 Days of night – Vampyrer i skuggan”
  1. […] och en allmänt skön person) fanns i bild. Men det var inte Eliasson utan Danny Huston (30 Days Of Night) som var jäkligt lik Jan. Det var svårt att hitta en bild som förklarar men, likt var det. Danny […]

  2.  
Lämna ett svar