Att ge sig på en filmatisering av ”the greatest graphical novel ever made” är antagligen att skjuta sig rejält i foten. Jag gillade verkligen Alan Moores litterära mästerverk och även om jag hoppades att regissören Zack ”300” Snyder kanske skulle tota ihop en okej film så var mina förhoppningar minimala när jag hörde att Watchmen efter 17 år skulle bli film. Se bara på hur diverse regissörer hanterat andra serietidningar (nu är ju iofs Watchmen betygligt maffigare än en serietidning, men men.) som Ang Lees katastrofala Hulk, och liknande. Jag var beredd på att bli kraftigt besviken.

Så fel man kan ha. När jag slängt in Watchmen i dvd-spelaren och bänkat mig i reclinern började en filmupplevelse av sällan skådat mått. Inledningen med sin karaktärspresentation var rent makalös. Så otroligt snygg och läskigt välgjord att man tappar hakan. Efter tjugo minuter måste jag nypa mig i armen. Watchmen börjar starkt och det är så att jag ångrar att jag inte investerat i en Ps3 så att jag kunde avnjuta den på högupplöst Blu-Ray. Bilden är helt okej på dvd-versionen (lite kornig ibland) men det känns futtigt att ljudet bara är i 5.1. DTS hade jag faktiskt förväntat mig, men med sin speltid kanske man inte hade plats för ett maffigare ljudspår, vad vet jag. Nu är ljudet verkligen inte dåligt, det smäller på rejält. Men, hade jag haft Blu-Ray hade jag givetvis köpt Directors Cut som är 18 minuter längre och som enligt många gör filmen BETYDLIGT bättre än den bioversion som nu släppts på dvd. Strax före jul kommer ytterligare en specialversion (Ultimate Cut, med drösvis med extramateriel. Mer info nedan) med en speltid om långt över tre timmar (3h25min enligt Snyder). Jag längtar, men förbannar samtidigt dessa pengakåta filmbolag som ska suga ut oss konsumenter och filmälskare som hyr och köper filmerna till hutlösa priser. Enough. Jag ska precis kolla filmen en gång till nu, så det blir ingen djupanalys eller utförlig recension. Bara ett konstaterande att Snyder gjort ett sanslöst jobb och att Watchmen är en av de bästa filmer jag sett de senaste tio åren. Skådespeleriet, scenografin, estetiken och känslan, allt håller absolut världsklass. Jag är ohyggligt imponerad och längtar verkligen mot jul då Ultimate Cut samt en Ps3 ska inhandlas. Rorschach for president.

Handlingen: Rorschach är en maskerad äventyrare som tidigare ingått i ”The Watchmen”, en legion av brottsbekämpande superhjältar. En dag hittar han en av sina f.d. kollegor brutalt mördad. Han anar att någon försöker utplåna alla superhjältar. I ett försök att ställa allt till rätta kontaktar han sina gamla kollegor, som visar sig vara en luggsliten grupp föredettingar, av vilka bara en har superkrafter. Tillsammans upptäcker de en konspiration som kan få ödesdigra konsekvenser för hela mänskligheten, samtidigt som de inser att deras gemensamma förflutna i hög grad kommer att påverka framtiden.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Trailer i High Def

Wiki om filmen
Filmens Officiella Hemsida
Intervju av Alan Moore
Alan Moore är jättearg
Alan Moore snackar Watchmenfilmen igen
The Guardian intervjuar Alan Moore
DvdForum om filmen (Bluray)
Fakta om Dir Cut-utgåvan
Fakta om Ultimate-utgåvan på 5 discar
Mer om Ultimate-utgåvan
Moviewebb om filmen
Aftonbladet skriver att Rorschach blir den nye Freddie Krueger
Aftonbladet är inte imponerade
Aftonbladet igen
300 kan få en uppföljare
Malin Åkerman – nu går det bra
Malin Åkerman – Så känns det att kissa på Ben Stiller
Malin Åkerman om livet i Hollywood
Malin Åkerman – Jag luktade som en kondom
Watchmen som tv-spel

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Ett svar på “Watchmen – Sanslöst bra”
  1. […] inblandad, vilket kan vara positivt. I rollen som Freddy finns Jackie Earle Haley (som var bäst i Watchmen) och elakingen Clancy Brown finns med i […]

  2.  
Lämna ett svar