Michael Mann lär enligt uppgift avsky den här filmen som han regisserade i början av sin karriär, 1983 för att vara exakt. Filmen The Keep (eller Satans Borg som den heter i Svedala) baseras på en bestseller av skräckförfattaren F. Paul Wilson (som också avskyr filmatiseringen) som jag länge försökt att få tag på, då den verkar och ska vara riktigt spännande. Nazister, en stor mystisk borg, en elak demon samt en bra tysk skådespelare skulle kanske vara ett recept för god kvalitetssäkrad videounderhållning. Kanske i alla fall.

Nu efter att jag sett filmen vet jag inte om jag vill läsa boken. Med tanke på handlingen (läs mer nedan) i kombination med stabila skådespelare som Gabriel Byrne, Scott Glen, Sir Ian McKellen samt den gamle tyske räven Jûrgen Prochnow regisserade av en ung Michael Mann var det ett enkelt beslut att se filmen. Dags att dra ner i källaren och rota fram den laserdisckopia (fatta vad oldschool) jag köpte av en videolegend i Katrineholm (killen hade varenda film som fanns i hela filmhistorien på VHS) i mitten av 90-talet. Mot min förmodan var bandet helt och kvaliteten var faktiskt riktigt bra, även om det kändes lite udda att kolla på VHS. Något som jag inte gjort sedan tidig bronsålder.

Hur som helst så är The Keep en film som jag lyckats att undvika trots att jag har haft den i min ägo så många år. Det har liksom inte blivit läge att se den. Men, när jag var nere i källaren med lite saker beslutade jag mig för att leta upp den. Efter en kvarts stökande fann jag den, och efter den på samma band fanns ytterligare ett guldkorn i filmvärldens slaskdivision. Nämligen Stone Cold med den gamle wrestlern och footballsspelaren Brian Bosworth, vad hände med honom tro? Jo mr Bosworth har mot all förmodan gjort comeback och har tre filmer på gång just nu. Han ser stenkool ut i länken ovan. Vem kunde tro det?

Anyway så var The Keep en tämligen medioker historia. Manuset håller och som bok är den nog spännande, men filmen med sina taffliga effekter och ibland konstiga inslag var inget att hänga i granen. Men, helt ärligt så var mina förväntningar låga och jag blev inte allt för besviken. Nu har jag i alla fall sett den.

Handlingen: (rätt rafflande faktiskt) med en del spoilers enligt Svenska Filminstitutet:

Under andra världskriget kommer en grupp tyska soldater till en liten rumänsk by i Karpaterna. De ska hålla ett pass och inkvarteras i en fästningsliknande stenbyggnad. Mystiska kors tycks varna för något och den gamle mannen som sköter byggnaden talar i gåtor. ”Fästningen” är inte byggd för att hålla fiender borta utan byggd för att något i fästningen inte ska slippa ut. När giriga soldater börjar bända loss silverkorsen slipper något ut. Varje natt dödas, eller snarare sprängs, ett flertal soldater. Kapten Woermann begär att få flytta sina soldater men får nej. I stället kommer SS-soldater med stormtruppsledaren Kämpffer i spetsen för att hjälpa till. Kämpffer tror att det är partisaner som har ihjäl de tyska soldaterna. Efter en mystisk skrift på väggen tillkallas doktor Theodore Kuzar för att tyda den. Han konstaterar att det är ett gammalt rumänskt skriftspråk. Under tiden har en man i Grekland, Glaeken, startat sin färd mot Rumänien.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Ett svar på “The Keep – Satans borg”
  1.  
Lämna ett svar