Av Chuck Norris alla filmer är nog den här en av de mest absurda, patriotiska och mest otroliga av dem alla. Det säger inte lite det. Nu snackar vi om en helt sanslöst amerikansk produkt med inslag av skäggiga män i denim, elaka ryssar, amerikansk överpatriotism in absurdum samt sanslös orealism i kubik. Det här mina vänner är en av de slaskigaste och kanske om man är på rätt humör mest tokiga filmer som gjordes under det glada åttiotalet. Mitt i centrum står mr Norris som beväpnad med dubbla micro uzis är förenta staternas sista hopp innan landet blir en hunsad kommunistisk enklav, alternativt en stor krater.

Chuck som är före detta agent bor tillsammans med sitt lilla bältdjur i ett ruckel ute i Everglades träskmarker. Hans ärkefiende den ryske galningen Rostov är tillbaka i Usa och Chuck sätts på jobbet att ta bort Rostov för gott. Rostov planerar en invasion av landet och måste till varje pris stoppas. Spännande va?

Chuck var 45 när den här hade premiär och man kan väl anta att han tillsammans med b-filmskungarna på Cannon Menahem Golan och Yoram Globus hade ganska kul under inspelningarna. Det fanns hur stor tillgång som helst till saker som smäller, exploderar, och som ser häftiga ut. Som att kastas in i en stor lekstuga för medelålders män, fylld med roliga saker och samtidigt få betalt för det och dessutom bli en idol för landets ungdomar/rednecks/patrioter. Vi snackar alltså om en win-win-win situation. Eller kanske inte. Budgeten var skaplig, runt 10 miljoner dollar och med tanke på filmens titel samt Chuck i huvudrollen borde den bli en succé bland finnig amerikansk ungdom. Men, den gick ganska knackigt och drog enligt Wiki endast in ca 17 miljoner dollar.

Invasion Usa fick moraltanter och filmcensur att baxna när den hade premiär. I utländska filmtidningar läste vi som var tolv på den tiden om filmen och insåg att det nog var kört att se den i Sverige. Självklart fick vi rätt. Originalversionen lämnades in till svenska filmcensuren och det blev totalförbud direkt. När man klippt ner den med otroliga 17 minuter fick den totalförbud igen. Semestern detta år förlades passande nog till Cypern (filmswapparnas paradis) och där fanns den på vhs. Väl hemkommen solbränd och glad matade jag in den i videon och satt stum i lite drygt 100 minuter. Vilket trams. Sedan lånade jag ut den till en kompis vars video förvandlade den till konfetti. En ganska unik video med en slags inbyggd kritikerfunktion.

Nu ska vi ha klart för oss ett par saker. Invasion Usa är en våldsam film och man har verkligen tagit rejält för att provocera. Men det är en spelfilm, ingen dokumentär. Den har 18-årsgräns (och dessa åldersgränser ska följas). Folk som dör på film dör faktiskt inte på riktigt. Det är påhittat. Folk som gör filmer som den här behöver inte vara våldsromantiserande psykfall. Dessa faktorer är viktigt att ha koll på. Glöm inte detta.

Sedan gick åren och jag glömde bort den. På Youtube finn en del snuttar av den och det var kanske dags att se om den nu, då jag läser Chucks självbiografi. Sagt och gjort. Nu på Dvd, Invasion Usa. Så mycket lösplugg, så lite finess skulle man kunna sammanfatta filmen. Självklart ingen höjdare och 2300 personer har gett den betyget 4,6 i snitt på imdb. Det är snällt det.

Läs mer om Chuck Norris: Slient Rage

Läs mer om Chuck Norris: Hitman
Läs mer om Chuck Norris: Lonewolf McQuade
Läs mer om Chuck Norris: The Octagon
Läs mer om Chuck Norris: Breaker Breaker!

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Officiell Hemsida

Skolelever försökte mörda Chuck Norris

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

2 Svar på “Invasion Usa – Chuck mot terror”
  1. […] Läs mer om Chuck Norris: Invasion Usa Läs mer om Chuck Norris: Silent Rage Läs mer om Chuck Norris: Hitman Läs mer om Chuck Norris: Lonewolf McQuade Läs mer om Chuck Norris: The Octagon Läs mer om Chuck Norris: Breaker Breaker! […]

  2.  
Lämna ett svar