Good Guys Wear Black är en tidig (1978) actionvåffla med Chuck Norris som före detta elitsoldat. Efter en karriär i det militära tillhörande Black Tigers har han nu sadlat om och är lärare på komvux. På fritiden kör han racerbil och allt flyter på. Men, efter ett tag hör en av hans gamla militärpolare av sig. Det visar sig att flera av deras vänner i det militära avlidit i märkliga olyckor och det står snart klart att en mördare går lös och att det snart kan vara deras tur att mördas.

Chuck var 38 år när den här (hans andra huvudroll) hade premiär. Filmkarriären började alltså ganska långt in i hans liv, men efter den här filmen kom han att göra en film om året under ganska lång tid framöver. Huvudrollerna i actionfilmer med hämnartema började rulla in och det samma hände med dollarsedlarna på bankkontot. Även om Chuck inte drog in några enorma summor per film. Filmerna var låg-budget och Good Guys Wear Black kostade bara en miljon dollar att göra, vilket idag knappt täcker cateringen för en hollywoodfilm. Man måste nog säga att för den struntsumma (i sammanhanget) som filmen kostade att spela in så lyckades man i alla fall hyggligt med att få ihop ratiot actionunderhållning/krona. Givetvis är den här typen av b-filmsaction oftast rejält taffliga men man får ta dem för vad de är.

På frågan om en filmens kvinnliga blickfång (Anne Archer) får bjuda Chuck på lunch kommer svaret blixtsnabbt – ”I don´t eat lunch”. Karln är självklart stenhård för att vara en komvuxlärare/elitsoldat/racerförare. Det slutar med att de äter en delikat romantisk kvällsmåltid bestående av fryst helgeflundra, ett ägg, surkål och ostron istället (jag skojar inte). Den legendariska mustaschen då? Jo då den frodas och växlar i storlek filmen igenom. Från att inte synas till i början till att vara i storlek som en rejäl Piassavakvast mot slutet. Ni som kan er åttiotals slaskfilm känner snart igen Soon Tek Oh som är Chucks kollega i The Black Tigers. Annat var det i Missing In Action 2 där de hade en fläskig slutfight, och där Oh spelade den notoriskt överelake överste Yin, Chucks ärkefiende nummer ett.

Det här är ett för tiden typiskt actionraffel av standardsnitt. Att se en film med Chucken är ungefär som att gå till McDonalds. Man vet vad man får, snabbt och förhållandevis billigt utan att lämna något större spår efter sig. Vanilj helt enkelt.

På den svenska dvd´n baksida läser vi följande skamlöst humoristiska reklamtext:
WHAT WAS GOING THROUGH THE MINDS OF CHUCK NORRIS’ VICTIMS BEFORE THEY DIED? HIS SHOE!

Vietnamkriget är över men för den före detta kommandoledaren John T. Booker har helvetet bara börjat. Hans team ”The Black Tigers” råkar en efter en ut för trista ”olyckor”, och John inser att de korrupta regeringsmän som försökte komma åt dem under kriget är tillbaka. Naturligtvis kan de inte låta ett bad-ass som Booker komma för nära sanningen, och en vild jakt från bägge sidor utbryter. Tillsammans med den snokande journalisten Margaret plöjer sig Booker genom hyrt avskum, allt närmare toppen, där den chockerande sanningen väntar…

I en av sina första actionrullar, visar Chuck Norris att uttrycket ”hjärna framför muskler” är totalt överskattat. Här gäller det att inte ge vika för någon, vilket Chucken bland annat exemplifierar med en legendarisk drop-kick på en skenande bil. Den blir så klart helt mosad. En ny hjälte var född!

Läs mer om Chuck Norris: The Cutter
Läs mer om Chuck Norris: Invasion Usa
Läs mer om Chuck Norris: Silent Rage

Läs mer om Chuck Norris: Hitman

Läs mer om Chuck Norris: Lonewolf McQuade
Läs mer om Chuck Norris: The Octagon
Läs mer om Chuck Norris: Breaker Breaker!

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Officiell Hemsida

Skolelever försökte mörda Chuck Norris

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Ett svar på “Good Guys Wear Black – Chuck Norris goes komvux”
  1. […] « Good Guys Wear Black – Chuck Norris goes komvux Fast And Furious – Full fart, överallt, närsomhelst » Sep 19 2009 […]

  2.  
Lämna ett svar