Det har gått över 20 år sedan utomjordingar anlände till jorden. Mänskligheten förberedde sig då på ett fientligt möte med överlägsen teknologi. Men ingenting skedde. Istället blev utomjordingarna kvar som flyktingar på jorden. Varelserna placerades i provisoriska hem i Sydafrikas District 9, allt medan jordens nationer debatterade deras fortsatta öde. Men nu har människornas tålamod för situationen med utomjordingarna tagit slut.

District 9 känns ovanligt nyskapande och fräsch. Hela idén med att människorna tröttnat på utomjordingarna och vill evakuera dem samtidigt som utomjordingarna jobbat i smyg på en hemlig plan gör historien kittlande. Vanligtvis (på film alltså) blir jorden invaderad av elakingar och invasionen står i centrum, men i District 9 finns de redan på jorden och lever delvis tillsammans med människorna.

Dessutom är filmen förlagd till Sydafrika och Johannesburg vilket känns nyskapande. Effekterna är bra, och filmens aliens är påhittigt designade med fina masker och skrämmande look. Manuset imponerar verkligen och utan att förstöra kan jag avslöja att handlingen gör filmen till något alldeles extra. Nedan kan du läsa handlingen men SF spoilar den ganska rejält, så om du inte vill veta så mycket så ska du inte läsa texten längst ner. Men, det är inte undra på att filmen blivit en succé och att den fått så bra betyg av kritikerna. Originell, välgjord och rafflande är bra epitet på denna sydafrikanska sciencefictionrulle. Än mer imponerande blir det när budgeten är i sammanhanget futtiga 200 miljoner kronor. För dessa pengar är det inte annat än imponerande att göra en film av den här kalibern, glädjande nog befriad från tunga skådespelare med mångmiljondollararvoden. Även filmens effekter, konceptuell design, miljöer och story håller imponerande hög klass. Skådespeleriet med Sharlto Copley i spetsen funkar bra och hans karaktär förändras mycket under filmens gång. Bli därför inte förvånad om han lyckas slå igenom även utanför Sydafrika. Detsamma gäller givetvis för regissören Neill Blomkamp som med den här filmen definitivt lär få nytt förtroende och högre budgetar att jobba med i framtiden. Det är säkert det.

District 9 är som ni förstår en mycket sevärd film. Jag påstår att den är ett sensationellt bra exempel på en film där man maximalt lyckats utnyttja alla medel till det absolut yttersta och skapat en film som tillhör de absolut bästa i genren. Jag är mycket imponerad.

Officiell Hemsida
Vettiga länkar om filmen

Handling enligt SF (varning för spoilers dock!):
Det har gått över 20 år sedan utomjordingar anlände till jorden. Mänskligheten förberedde sig då på ett fientligt möte med överlägsen teknologi. Men ingenting skedde. Istället blev utomjordingarna kvar som flyktingar på jorden. Varelserna placerades i provisoriska hem i Sydafrikas District 9, allt medan jordens nationer debatterade deras fortsatta öde. Men nu har människornas tålamodför situationen med utomjordingarna tagit slut. Ansvaret för utomjordingarna har därför kontrakterats MNU (Mulit-National United), ett privat företag utan intresse i utomjordingarnas välfärd. MNU kommer att göra enorma vinster om de kan få utomjordingarnas vapen att fungera. Men än så länge har alla sådana försök misslyckats då aktivering av dessa vapen kräver utomjordisk DNA.
Spänningarna mellan människor och utomjordingar kulminerar när MNU-tjänstemän inleder omlokaliseringen av alla icke-mänskliga individer från District 9 till ett nytt läger. En av MNUs fältarbetare, Wikus van der Merwe, utlöser ett utomjordiskt virus som börjar förändra hans DNA. Wikus blir snabbt den mest jagade mannen i världen, tillika den mest värdefulle, eftersom han bär på nyckeln som kan avslöja hemligheterna om utomjordingarnas teknologier. Utstött och utan vänner finns till slut bara en plats för honom att hålla sig gömd: i District 9.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Aftonbladet tv
Aftonbladet tv med extremjobbig speakerröst
Aftonbladet är inte alls imponerade
Magnus Sundholm tycker till

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar