Det är dags att damma av en riktig goding (en gammal recension), en riktig superfilm. Att Danmark har fullständigt krossat Svensk film de senare åren är ingen nyhet. Med filmer som Pusher, Bleeder, På Främmande Mark och I Kina Käkar De Hundar har vårt sydliga grannland visat var skåpet ska stå med sina svarta och humoristiska actionkomedier. Att de behärskar dystra och mycket obehagliga krigsskildringar fick vi se i den smärtsamt dystra På Främmande Mark. Nu har Blinkande Lyktor släppts och återigen blir det en kassasuccé såväl i Danmark som i Sverige. I rollerna ser vi Mads Mikkelsen, Sören Pilmark, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Iben Hjelje samt svenske Peter Andersson. Andersson kommer vi ihåg från tv-serien Aspiranterna samt från serien om Johan Falk och Pusher. Även denna gång får Peter agera skurk, en roll som han passar bra i.

Torkild, Arne, Stefan och Peter är fyra rätt misslyckade smågangsters som känt varandra sedan tonåren. De försörjer sig på småstölder och smuggel men det riktigt stora klippet har de aldrig nått. När Torkild fyller 40 blir han dumpad av sin flickvän och han bestämmer sig för att börja leva ett hederligt liv. Först måste han bara göra en sista stöt för att kunna betala av sin skuld till gangstern ”Färöingen” (Peter Andersson). När han sedan står där med en väska full med pengar ser han plötsligt sin chans att blåsa Färöingen och sticka med sina polare till Barcelona med alla pengarna. Något som visar sig vara en inte helt lyckad idé.

Det här är en mycket bra och spännande film. Man har lagt tonvikten på action och svart humor, ungefär i samma stil som I Kina Käkar De Hundar. En mix som fungerar mycket bra. Vi lär under filmens gång känna de fyra huvudpersonerna genom varsin tillbakablick och får så reda på hur de träffades. Samtliga är som klippta och skurna i sina roller och en hel del spännande men också tragiska händelser utspelas. Humorn ligger hela tiden som en röd tråd genom handlingen och trots att filmen har en del våldsscener så blir den inte speciellt rå eller otäck. Med sina 1.42 har man gjort en lagom lång och spännande film och jag hoppas verkligen att den får den publik som den förtjänar.

Gillar man den här filmen så kan jag nästan garantera att man tycker om de andra Danska mästerverken jag nämnt i den här texten. De finns även recenserade i arkivet. Blinkande Lyktor når kanske inte riktigt upp till I Kina Käkar De Hundars charm men den är inte långt efter. Efter att ha sett om de tre andra filmerna, så känns det konstigt att man inte har plockat in Kim Bodnia eller Zlatko Buric i Blinkande Lyktor. Man klarar sig dock utan honom ändå, vilket är ett bra betyg och ett bevis på att Danmark har många kompetenta skådespelare. Se den här filmen! Betyget blir en sexa och jag väntar redan på nästa stora Danska actionkomedi.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Imdb

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Johan Åhlund

Lämna ett svar