Det har blivit dags att se om en av åttiotalets mest populära och omtalade thrillers. Jag såg den på VHS när den kom och minns den som sevärd, men minns dock inte så mycket mer. The Stepfather som filmen heter beskrivs oftast som en skräckfilm men den drar enligt mig mer mot genren psykologisk thriller. Terry O´Quinn spelar huvudrollen och hans karriär fick ett stort lyft i och med hans roll som Locke i serien Lost. Här är han psykopat som drömmer om den perfekta familjen i den perfekta staden i det perfekta landet.

Stepfather är från 1986 och det börjar märkas nu, mest tack vare musiken som verkar spelas på riktigt billiga synthar från Hobbex. Men, filmen är lite av en klassiker i genren. Detta beror mycket på Terry O´Quinn och hans stabila skådespel. Tack vare detta så är The Stepfather fortfarande en hyggligt spännande film. En skräckthriller som kretsar kring en väldigt sjuk och obalanserad mans besatthet av den perfekta familjen. Terry spelar med intensitet och glöd och här finns en del scener som verkligen är bra och samtidigt riktigt spännande. Just att filmens inledning är så pass stark och oväntad gör att man knappt kan slita sig från stolen. Det är spännande, och med tanke på att karln är så pass trasig i psyket undrar man hela tiden hur länge han ska klara sig, och vilka som kommer att få betala priset för hans tilltrasslade liv.

I år kommer dessutom en remake, och många har varit minst sagt upprörda över detta. Personligen gillar jag inte att man försöker göra om och ”hippa till” gamla klassiker. Filmbolagen ser dock detta som enkla pengar och mycket riktigt; remaken har inga vidare kända storskådespelare, den regisseras av en tv-regissör och har mest halvtaskiga tv-skådespelare i rollerna. Hur ska Dylan Walsh från NipTuc kunna klå O´Quinns insats? Nåväl, när den är ute på dvd eller bluray så blir det väl att man ser eländet i alla fall. Det brukar bli så. Hur som helst så är The Stepfather fortfarande en effektiv och bra thriller och betyget blir sevärd. Att den sedan fått ett välförtjänt kultrykte är också en anledning att se den för filmälskare.

Handlingen enligt discshop:
Alla älskar Jerry. Hans nya fru, grannarna, kollegorna, ja alla. Men det finns ett undantag, hans styvdotter. Hon har sett vad de andra inte sett, Jerrys okontrollerade vredesutbrott nere i källaren. Av en slump får Stephanie se en tidningsnotis om en hel familj som huggits ihjäl av pappan, som sen försvunnit spårlöst. Kan hennes styvfar, vara samma man? Hon ber redaktionen skicka över en bild på mördaren. Men när fotot kommer är det Jerry som hämtar posten. Snabbt byter han ut bilden och förseglar brevet igen. Hu vet HAN att Stephanie misstänker honom. Och HON har just invaggats i falsk säkerhet, av en mördare som finns i hennes närhet varje dag. Och natt…

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar