Neil Gaiman är ett geni, så är det bara. Med kreativa och välskrivna grafiska noveller som Sandman och inte minst den mästerliga romanen American Gods står Gaiman högt i min bok. Jag ska snart påbörja läsningen av Stardust. Coraline är en av Gaimans kortare noveller delvis inspirerad av Alice I Underlandet med sin surrealistiska fantasivärld.

Coraline är en 11-årig tjej full av nyfikenhet och äventyrslusta. Tillsammans med sina föräldrar har hon precis flyttat till Oregon. Hon längtar efter sina gamla kompisar och tycker inte att föräldrarna har tid med henne, vilket driver henne på egna upptäcktsfärder. En dag hittar hon en hemlig dörr, i ett av husets många rum. Dörren visar sig leda henne in i en annan dimension, där hon till sin förvåning hittar en alternativ version av sin egen vardag.

Coraline riktades till lite yngre läsare och det var kanske ingen jätteöverraskning att den skulle filmas. Resultatet är en sanslöst snyggt animerad historia med otrolig detaljrikedom, grafisk perfektion och spännande och charmig uppfinningsrikedom. Bildkvaliteten på dvd´n är magnifik, krispig detaljrikedom, underbart ljussatt, härliga färger, och dessutom har den ett fint ljudspår. Personligen hade jag hoppats på ett DTS-spår men mixen i Dolby Digital 5.1 fungerar bra med fin stuns och bra ös i de mest händelserika scenerna.

Men filmen då? Det där var ju bara en massa tekniskt mumbojumbo! Jodå Coraline levererar. Speciellt om man är lite mindre, och då menar jag inte kort eller liten. Nej, helst ska man nog vara i de undre tonåren för att uppskatta filmen maximalt. Den som räknar med en film fylld av referenser till andra filmer och häftiga one-liners bör definitivt leta någon annanstans. Personligen sitter jag mest och tittar på alla detaljer, funderar på hur fasen de kom på det där och det där, samtidigt som jag imponeras av filmens höga tekniska briljans. Okej att stop-motiontekniken någon gång i filmen hackar, men det har jag överseende med. Handlingen är väl okej, men inget jag kommer att lägga på minnet. Men, givetvis visste jag ju att det här var en (och nu låter jag elak) barnfilm. Däremot inte sagt att jag inte gillar den. För det gör jag, men mest för att den är så sabla vacker och visuell. Coraline är en ren uppvisning i färgprakt, skaparglädje och sprudlande detaljrikedom. Dessutom har den en överjävligt bra bild, snudd på referensklass faktiskt. Sevärd, inte minst tack vare dess visuella prakt.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Offciell Hemsida
Neil Gaimans Hemsida
Neil Gaiman på SfBok
Sandman på Wiki

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar