Seriemördarfilmer kommer och går med jämna mellanrum. Tidigare har jag skrivit om filmer som Dahmer, Ted Bundy och Charles Manson. Nu är det dags för den andra filmen om monstret från Rostov. Den första filmen hette Citizen X och var en medelmåttig historia. Evilenko är trots sitt nerdiga namn ytterligare ett försök att ge nytt blod till genren. Då man gett sig i kast med att göra en film om ett av naturens största misstag finns det en hel del otrevligt att disponera.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Det som verkligen skrämmer en är att denne galning lyckades att hålla sig undan polisen i över tio år. 54 erkända mord och ett inte alltför normalt beteende borde väl få någon att reagera, speciellt när hela städer lever i skräck? Den någorlunda professionelle polisutredaren Vadim (spelas av Marton Csokas, som inte så lite påminner om en ung Jeroen Krabbé) verkar nästan ensam jaga Tjikatilo. Om man är riktigt snäll så framställs poliserna som ointresserade och fullständigt inkompetenta. Mot slutet av filmen får vi det serverat ytterligare en gång då den högste polischefen agerar på ett rent sanslöst korkat sätt. Som åskådare blir man nästan arg.

Evilenko är en film som totalt misslyckas med att förmedla spänning och skräck. Detta beror på flera orsaker. En av dessa orsaker beror på skådespelarna som är rent taffligt usla. Sen byggs stämningen upp på tok för långsamt. Det blir tröttsamt och trist. Många av miljöerna som skildras gör sitt till att filmen känns så trist och dyster. Det är regnigt, fattigt och skitigt och viktiga funktioner i samhället fungerar ytterst bristfälligt. Poliserna är klåpare som inte kan någonting och man känner ingenting för någon av karaktärerna som filmen försöker bygga upp. Istället för en isande thriller som berör har vi här fått en tafflig och oinspirerande film som inte vet vilket ben den ska stå på. Malcolm McDowell är dock ganska porträttlik sin verkliga förlaga men han får jobba i motvind för att få rätsida på sin karaktär.

Här får ni ett gott råd. Skippa den här filmen. Leta upp boken (den finns på svenska i välsorterade bokhandlar, samt antagligen på ditt bibliotek) och läs den. Den är väldigt fascinerande och otroligt skrämmande. Dessutom minns jag den som välskriven och informativ. En riktig pageturner alltså och precis motsatsen till den här taffliga filmatiseringen som knappast lär glädja någon. Undvik filmen – läs boken.

Bilden överst föreställer den riktige Tjikatilo. Ingen som man skulle anställa som barnvakt direkt. De andra bilderna kommer från filmen.

Crime Library om Tjikatilo

BBC om Tjikatilo

Carpe Nocte om Tjikatilo

Evilenko.com

Lämna ett svar