Det har varit lite dåligt med uppdateringar på Kanonfilm den senaste veckan. Detta beror på att paket som damp ner i brevlådan i måndags. En tv-serie som jag sett fram emot länge men som det aldrig blivit av att jag kollat på. Nu visas den på Z-tv och den femte säsongen har precis börjat rulla i staterna. Jag kan helt enkelt inte sluta titta. Där av den dåliga uppdateringen.

Det är The Shield som jag snackar om. En lite annorlunda och inte direkt politiskt korrekt snutserie med betydligt hårdare jargong än T.ex. The District, Hill Street och andra serier. Här är snutarna i The Strike Team aggressiva, giriga och korrupta. Dessutom är de ruskigt effektiva. Buset sätts år hårt och skoningslöst. Vic Mackey, Shane och Curtis sköter sitt jobb, samtidigt som de själva snor åt sig av bevismaterial, gör egna dealar och ständigt sätter sig själva i klistret på grund av sin klåfingrighet. Trasliga familjesituationer, hot mot medlemmarnas familjer och tjallare som ska smörjas, detta kostar pengar och måste finansieras med ”upphittade” pengar. Det är heller ingen lek att vara med i den fyra man starka Strike Team-styrkan, förutom fienderna på gatan har de internal affairs, politiker samt högt uppsatta polischefer att akta sig för. Strike Teams förmåga att alltid hamna i klistret gör att serien skiljer sig från traditionella snutserier. Självklart finns det flera poliser som sköter utredningarna snyggt och mixen mellan traditionellt polisiärt arbete och tuffare tag gör serien till en vinnare.

Säsong 1 och 2 utgör totalt 8 dvdskivor och 26 avsnitt. Rena julafton för älskare av bra och spännande tv alltså. Lyckligtvis är dessa två boxar inte allt för dyra i inköp. Det jag undrat tidigare är varför det ska ta så förbannat lång tid att släppa dem på dvd. Min andra favoritserie N.Y.P.D Blue har just kommit i sin tredje säsong. En säsong som visades på tv för typ 11 år sedan. Sinnessjukt.

Michael Chiklis som spelar seriens huvudkaraktär, Teamleader Vic Mackey är ruskigt bra. Ingen slump att han har fått massor av tunga tv-priser för sin karaktär. Han lyckas att både vara stenhård och mjuk på samma gång. Han bygger upp serien och det är svårt att tänka sig någon bättre skådis i den här rollen. Tänk hur det sett ut med T.ex. Bob Saget eller Eric Roberts i rollen. Brrrr…

Seriens kommissarie Aceveda spelas av mexikanen Benito Martinez. Han levererar en riktigt jobbig chef som med sin strävan efter att bli borgmästare gör de andra poliserna hyfsat irriterade. Martinez gör sitt jobb bra och som åskådare vill man ömsom klippa av huvudet på honom som ge honom en klapp på axeln.

Sen har vi de vanliga poliserna som gör sitt jobb på rätt sätt. I spetsen av dem finns Claudette Wyms. Spelade av CCH Pounder. Ja, hon heter som en hamburgare men är en rutinerad skådespelerska av rang. Seriens psykolog/profiler Holland Wagenbach är partner med Wyms och de löser ofta seriens mer makabra mord tillsammans. Utöver dessa har vi Danielle ”Danny” Sofer som tjänstgör tillsammans med den otroligt påfrestande och velige Julien Lowe.

Nu är det dags att fortsätta att kolla! Intresserade kollar in lite mer fakta om serien på följande länkar:

Officiella sajten

Imdb

Lämna ett svar