Jag har länge haft ett positivt öga till Andy Riley. En brittisk mångsysslare, grymt begåvad med en fingertoppskänsla för humor och kreativitet. Riley är dock snudd på totalt okänd här i Sverige. Men om jag säger att han ligger bakom manus till tv-serier som Black Books, Trigger Happy Tv samt Smack The Pony lär älskare av engelsk humor veta vem jag snackar om. Black Books är tillsammans med Hemma Värst det roligaste som kommit när vi snackar om engelsk humor och där har Riley haft stort inflytande över manus och dialog.

Tv-serierna i all ära men nu har Riley släppt sin andra bok, The Return Of The Bunny Suicides och självklart drog jag iväg en beställning så fort jag kunde när den kommit in på den bästa och billigaste svenska internetbokhandeln. Jag har inte lust att betala 119:- på Akademibokhandeln när jag kan köpa samma bok på webben för 64:-. På svenska heter boken Kamikazekaniner del 2: ännu mera död och glädjande nog har förlaget Bazar nappat på idén och lanserat den på svenska. I och för sig så känns en svensk version helt onödig då det knappt finns någon text i boken men det är positivt att ett förlag har nappat o ger ut den här. Det tyder på att det finns hopp för lättviktiga humorspäckade utgåvor som kan samsas bland de pretentiösa snobb-böckerna i landets bokhyllor. Humor åt folket, ganska billigt dessutom.

The Return Of The Bunny Suicides är en totalt sanslös serietidningsliknande sak med tecknade svart-vita bilder på små söta kaniner som har fått nog. Riley målar upp det ena kaninsjälvmordet efter det andra och man formligen vrider sig av skratt av de ofta sanslöst uttänkta bilderna. Då boken spänner över 94 sidor så kanske den inte roar läsaren i flera timmar direkt men dess charm är svår att stå emot. Att den är så pass kort gör att betyget för behållningsfaktorn inte är den högsta men humorfaktorn, den är hög. Dock har den sålt rejält och det känns bra att ge bort den då den skulle vara den perfekta presenten till någon som har det lite småtrist i tillvaron. En jättebra födelsedagspresent alltså.

2 Svar på “Kamikazekaniner Del 2: Ännu Mera Död”
  1. Martin skriver:

    Boken är helfestlig, dock gillar jag föregångaren mera. Man njuter kanske i 20 minuter….dock, dagar när man är nedstämd kan man blocka upp den och skratta helvilt!

  2. Alice skriver:

    Läste boken i helgen, och tycker den är stört skön!
    Ett riktigt bra boktips

  3.  
Lämna ett svar