Steget Efter var i mitt tycke en av Henning Mankells bästa böcker om Kurt Wallander. Den hade en bra handling, var som vanligt välskriven och spännande. Filmatiseringen är regisserad av Birger Larsen och denna gång spelas Kurt Wallander av veteranen Rolf Lassgård.

Lassgård är bra som medelålders polis, den saken är klar. Men när man precis sett fem filmer där samma person spelats av Krister Henriksson blir det lite konstigt. Hur som helst så är de bra båda två fast på lite olika sätt.

Ett fynd innehållande tre mycket förmultnade lik i 1700-talskläder hittas i en vacker skogsglänta strax utanför det annars så lugna och fridfulla Ystad. Svedberg, Wallanders kollega sedan många år, är först på plats. Det är förmodligen tre ungdomar som varit anmälda som försvunna sedan några veckor tillbaka. En kort tid därefter hittas Svedberg död med sitt tjänstevapen i handen och man tar för givet att det handlar om ett självmord. Så småningom står det klart att han mördats och det kopplas ihop med de tidigare morden. Motivet börjar klarna men mördaren ligger hela tiden steget före…

Det var omslagstexten det. Steget Efter målar upp en bild av ett somrigt Ystad (även om filmen inte är inspelad där) där personerna på polisstationen får ett mycket tufft fall att lösa. Det blir inte lättare då Svedberg hittas mördad och att man därmed tappar en bra utredare och en personlig vän till Kurts team. Jag har svårt att tycka till om den här filmen. Då jag läst boken tycker vissa delar av mig att filmen inte alls håller måttet. Men bortser jag från den mycket läsvärda förlagan konstaterar jag att man gjort en hyfsad thriller. Om än lite väl blek i mina ögon. Visst finns här en del action och spännande scener men polisernas agerande i vissa situationer (som att de inte tittar klart på en av cd-rom skivornas innehåll T.ex.) känns väl konstigt. Då jag brukar se den här typen av film (svenska långfilmsdeckare som känns som tv-serier) när jag inte har något bättre för mig konstaterar jag att Steget Efter tyvärr inte gjorde ett speciellt bra intryck på mig. Filmen känns medelmåttig och inte tillräckligt intensiv, mycket beroende på att jag läst boken antar jag. Men du, kanske är det så att du gillar den skarpt. Vem vet?

Minus för datoranimerade mynningsflammor och dörrar som verkar gjorda av balsaträ. Inget extramaterial på dvd´n.
Plus för Lassgård.

Officiell Hemsida

Ett svar på “Wallander – Steget Efter”
  1. […] – Mastermind Wallander – Mörkret Wallander – Afrikanen Wallander – Steget efter Wallander – Den svaga punkten Beck – I Guds namn Beck – Den svaga länken Beck – Den japanska […]

  2.  
Lämna ett svar