När den svenska racingsäsongen snart står för dörren och vädret strålar kunde jag inte motstå ett besök på Mantorp Park. En av landets racerbanor som är belägen någon mil utanför Mjölby. Det var dags för ett besök på den sista av årets träningsdagar för STCC-stallen och ljudet av hårt varvande motorer samt full tillgång till depån gjorde att jag med glädje ville sätta mig på tåget mot hemtrakterna. Tågbiljett beställdes (svindyr), farsan ringdes, kameran laddades och humöret var på topp.

Att stå i en depå och iakttaga lätt nervösa mekaniker, halvstressade förare, snusande pressfotografer med meterlånga objektiv samt en och annan halvkändis när solen strålar och temperaturen ligger runt 20 grader är svårslaget. Som gräddemoset så är det i vanlig ordning inte många som letat sig till Mantorp just denna dag. Då jag flera år i rad inte missat just den här testdagen visste jag vad som väntade och vädret var verkligen suveränt.

rightFörarna började köra och satte den ena tiden snabbare än den andra. Ett par snabba varv på banan, sen in i depån för att justera lite och sen ut ett par varv igen. Robin Rudholm i den svarta BMW´n såg vass ut, och körde många varv. Sedan kom Edward Sandström i sin BMW och drog på rejält. Flash körde inte så mycket och såg mest missnöjd ut, men teamkamraten och den regerande mästaren Richard Göransson gick det bättre för.

Man ska dock inte räkna bort Audi, och den nära tre meter långe värmlänningen Tommy Kristofferson låg länge i täten, tätt skuggad av dalmasen Tomas Engström i sin Honda Accord. Sen kom en sprillans ny vit BMW ut på banan som körde som ett skållat troll, det var Calle Rosenblad som presenterade sig. När dagen var slut hade han visat var skåpet skulle stå. Rejält dessutom då han var över en halv sekund före tvåan, Tommy Kristoffersson i sin silverfärgade Audi. Hemmahoppet Mattias Andersson i sin röda Alfa hamnade på en tionde plats och Hans Simonson i den snygga Mercedesen kom på femtonde, inte lätt att ta fram en ny bil och få allt att fungera som det ska. Den snyggaste bilen på gridden var annars Nicklas Karlssons blixtblå Opel Astra som kom på en åttondeplats. Dagens prestation stod David Björk för då han med liten budget ändå lyckades komma sjua, starkt gjort. Thed Björk väntade jag förgäves på då han inte var ute på banan alls under de fyra timmarna jag var där. Däremot sprang han omkring i depån och intervjuades av media mest hela tiden.

På parkeringen stod ett flertal dräparbilar i form av Porsche Carrera 4s, Lexus 430, Porsche 993 Turbo, Audi Rs4 och andra pittförlängare av rang. Dessutom fanns Cralle och Mr Ros samt ytterligare en Porsche Gt3 som körde för fullt. Snabbt gick det också.

Den första tävlingen går av stapeln den 14:e maj på ring Knutstorp. Race med Johan Thorén I spetsen sänder glädjande nog alla racen på tv, vilket betyder att jag kommer att vara svår att nå just då.

En bra dag blev det och placeringarna som jag saxat från stcc.se såg ut så här:

 • 1) Carl Rosenblad, BMW, 1.20,361
  2) Tommy Kristoffersson, Audi, 1.20,932
  3) Richard Göransson, BMW, 1.20,980
  4) Tomas Engström, Honda, 1.20,998
  5) Robin Rudholm, BMW, 1.21,313
  6) Edward Sandström, BMW, 1.21,374
  7) David Björk, BMW, 1.21,621
  8) Nicklas Karlsson, Opel, 1.21,841
  9) Robert Dahlgren, Volvo, 1.21,912
  10) Johan Stureson, Peugeot, 1.22,059
  11) Mattias Andersson, Alfa Romeo, 1.22,132
  12) Stefan Söderberg, Peugeot, 1.22,452
  13) Jan ”Flash” Nilsson, BMW, 1.22,658
  14) Alexander Storckenfeldt, Volvo, 1.22,804
  15) Hans Simonsson, Mercedes, 1.22,833
  16) Joakim Frid, 1.29,083

 • Bilderna föreställer följande:
  Bild 1: Robin Rudholm steker vid sin BMW
  Bild 2: Niklas Karlssons fina Opel Astra
  Bild 3: Tobias snygga Mercedes
  Bild 4: Tomas Engströms snabba Honda Accord
  Bild 5: Svart Porsche Carrera 4s på parkeringen
  Bild 6: Grön Porsche i depån

  Ett svar på “STCC på Mantorp – Trevligt vårtecken”
  1. Pava skriver:

   Din gamle rally-nörd….fy fan vad boring alltså. Hahehä.Ha det göj i solen!
   Ps.nya raised fist svängde friskt som du sa ds!

  2.  
  Lämna ett svar