Då jag smällt en stor summa pengar på böcker de sista månaderna och behövde lite speciallitteratur till en kommande feature gick jag till bibiloteket i Falun. Med en lista på fyra böcker i näven ställde jag mig i kön till informationsdisken. Före mig hade jag två tjejer. Den ena var student och läste något inom vårdprogrammet. Den andra tjejen ville ha tag på lite ny rafflande skönlitteratur.

Den första tjejen ville ha tag på en hel del böcker och kvinnan vid utlåningsdisken började jobba. Efter någon minut kom svaren. – Den har vi inte, den har vi inte, den har vi inte, den har vi inte, den har vi inte, och den sista har vi heller inte. Tjej nummer ett suckade uppgivet och gick ut genom dörren. Nästa tjej lämnar fram en ursnygg lapp med boktitel, författare och isbn-nummer. Totalt sju böcker. Bibliotekarien jobbar frenetiskt i datorn och har ett bekymrat uttryck över sig. Svaret kommer efter någon minut. – Den har vi inte, den har vi inte, den har vi inte, den har vi inte, den har vi inte, den har vi inte, och tyvärr har vi heller inte den sista. Slutligen min tur. Jag märker en trend och ber snällt att få fjärrlåna mina fyra böcker. Bibliotekarien skiner upp och säger med ett leende – Javisst!

Det måste kännas rent förjävligt att som bibilotekarie inte kunna hjälpa så många att få tag på böcker. Det är ju inte deras fel att regeringen inte satsar på att ge biblioteken de resurser de förtjänar. Bättring önskas å det snaraste.

Uppdatering:
Biblioteket hörde av sig och det gick inte att fjärrlåna någon av böckerna. Däremot skulle de köpa in två av dem. Bara att sätta sig ner och vänta alltså.

Andra bloggar om: , , , , ,

Ett svar på “– Den har vi inte, den har vi inte. . . . . . . . . .”
  1. Johan Åhlund skriver:

    Jag väntar fortfarande. 1 år och nio månader senare…… Bra jobbat!

  2.  
Lämna ett svar