Kurt Wallander har genomfört sitt livs dröm. Han har köpt sig ett eget hus vid havet. Han tar långa promenader med labradorhunden Jussi och känner sig mer tillfreds och harmonisk med tillvaron än på länge. Plötsligt bryts lugnet av en kraftig explosion som släcker ner hela staden. Det är Ystads enda transformatorstation som sprängts i luften. Sprängningen följs av flera dåd. Militär kallas in och undantagstillstånd utlyses. Ystad börjar likna en krigszon. Är detta sabotage eller en terroristattack? Med media i hälarna, famlar Wallander i mörkret efter terrorister och gärningsmän.

I Hämnden står Kurt Wallander, Martinsson och gänget mot elaka krafter som verkligen inte drar sig för att nå sitt mål. Attentatet hela verkar först som ett lyckat bus men är samtidigt ytterst välplanerat vilket ställer Kurt och hans nya chef (Lena Endre) frågande om vad fasen som pågår. Men, snart blir man varse om att det kan handla om terrorism och den lugna skånska stadsidyllen belägras av såväl hemvärn och av militär. Men vad eller vem ligger bakom sabotagen och de mord som begåtts?

Hämnden visar sig vara en skaplig, men väldigt svensk historia. Och handen på hjärtat, vem hade väntat sig något annat? Det känns dock som att Wallanderserien i och med den här nya filmsviten fått lite nytt blod och bättre flås då den här filmen börjar ganska tempofyllt. Karaktärerna är nu otroligt solida och med tretton filmer i bagaget känns de nästan som gamla vänner. Svartman är ambitiös men småklantig, Martinsson effektiv och känslosam, Nyberg smart och sarkastiskt underhållande och Kurt fundersam med en hjärna av kvalitet. Hämnden är som film betraktat rätt skaplig och fungerar som kvällsunderhållning, och som jag alltid säger ”gillar man svensk polisfilm ser man dem automatiskt när det dyker upp en ny”. Det bara är så. Eller? Du hittar fler recensioner av svenska polisfilmer om du följer länkarna nedan:

Wallander – Mastermind
Wallander – Mörkret
Wallander – Afrikanen
Wallander – Steget efter
Wallander – Den svaga punkten
Beck – I Guds namn
Beck – Den svaga länken
Beck – Den japanska shungamålningen
Irene Huss – Tatuerad torso
Gangster

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Officiell Hemsida

Aftonbladet
Aftonbladet
Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på “Wallander 14 – Hämnden”
  1. […] « Wallander 14 – Hämnden Jun 21 2009 […]

  2.  
Lämna ett svar