Robinsons enda mål är att hämnas på den man som tog ifrån honom allt han levde för. Han har bidat sin tid och planerat allt in i minsta detalj – men är han man nog att utföra sin raffinerade plan? Jimmy Dolan, en hänsynslös gangsterkung som skapat sin förmögenhet på människohandel, drar sig inte för att eliminera alla hot som kommer i vägen för hans affärer. Två män, sammankopplade av en oförlåtlig gärning, kommer att ställas mot varandra i en slutlig konfrontation på gränsen mellan gott och ont…

Det sket sig när man försökte göra film av den här novellen förra gången. Då hade man tänkt ha Stallone och Kevin Bacon i huvudrollerna. Nu har man dock prånglat ut filmen och det är Christian Slater (vars karriär stagnerat rejält och de senaste åren har han mest harvat runt i tv-serier) som spelar gangstern Jimmy Dolan. Som hans motståndare ser vi Wes Bentley. Det ska sägas direkt att ingen av dessa gör något större intryck. Bentley är avskalad och småtrist med sin torra röst och trötta approach. Men, han är i alla fall bättre än Slater som verkligen inte imponerar som skrupelfri gangster, trots att han spelar upp sig något mot slutet. Jag har dessvärre inte läst Kings novell och konstaterade att jag saknar just Nattmaror och Drömlandskap i min bokhylla och kommer därför att införskaffa den då jag tror att Dolans Cadillac kommer mer till sin rätt i just bokform. King är ju minst sagt en konstnär med orden och det måste vara surt att se hans noveller och böcker så ofta misshandlas av filmbranschen. Dolans Cadillac har han dessutom gett sitt godkännande. Som film betraktat sitter man nästan och vantrivs samtidigt som man försöker uthärda dåligt skådespeleri under tiden som man längtar efter ett sanslöst raffinerat slut och en gruvlig hämnd med intensivt psykologiskt spel i kombination med rafflande spänning. Självklart hämnas det men jag och mitt sällskap hade absolut räknat med något mer uttänkt och raffinerat. Nu blir Dolans Cadillac en i raden av halvlyckade King-filmatiseringar (finns väl snart ett trettiotal eller så?) och betyget blir skapligt men inte speciellt sevärd. Det finns betydligt bättre filmer baserade på Kings litterära storverk.

Om Stephen King finns massor av info på nätet och själv skrev jag ett mastodontarbete om mannen i gymnasiet. Jag väljer dock att länka till några synnerligen läsvärda sajter på Svenska. Hans-Åke Lilja har en jättebra sajt om King och dessutom en fanclub. Sedan finns givetvis de klassiska länkarna nedan.

Mer Stephen King här på Kanonfilm:
Köplust
The Mist

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Stephen Kings böcker på Bok.nu
Stephen Kings hemsida
Stephen King på Wiki
Stephen King på Imdb
Filmens officiella Svenska hemsida

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Ett svar på “Dolans Cadillac – Soppa på en spik del 3421”
  1. […] på Legenda är dessutom snyggt enhetliga och kommer att göra sig bra i bokhyllan. I texten om Dolans Cadillac skrev jag ju att jag ville ha tag på Nattmaror och Drömlandskap, men med tanke på att jag inte […]

  2.  
Lämna ett svar