Det var ett tag sedan jag satte tänderna i George P Pelecanos thriller om den villkorligt frigivne Lorenzo Brown, så detta blir mer ett lästips än en utförlig bokrecension. Hur som helst så är Pelecanos en mästare på stadsskildringar och en mycket duktig författare. I Drama City följer vi Lorenzo som efter avklarat fängelsestraff för narkotikalangning nu hittat rätt i sitt liv och jobbar som inspektör för den lokala djurskyddsföreningen. Han patrullerar Washingtons mest nedgångna kvarter och letar efter vanskötta hundar. Hans vän och övervakare Rachel Lopez gläds åt hans nuvarande laglydiga liv, men hon vet inte att hon i stort sett är det enda som håller honom inom lagens ramar.

Lorenzos gamla gäng lockar och att ha en massa kriminella vänner kan vara en svår frestelse att motstå. Speciellt när ett fullskaligt gängkrig riskerar att bryta ut och Lorenzo får allt svårare att hålla sig utanför. Samtidigt lever Rachel ett dubbelliv, hon är ansvarsfull och noga med sitt jobb som övervakare på dagarna, men lever ett helt annat liv på nätterna. Då hon jagar sprit och sex. Deras vägar kommer snart att mötas under former de inte skulle kunna ana.

Trots gängkrig och annat elände så är Drama City en ganska återhållsam roman. Pelecanos är som sagt helt suverän på att beskriva sitt Washington och när man läser så ser man stadens gator och dess olika karaktärer på ett nästan kusligt sätt. Det är svårt att sluta läsa, samtidigt som karaktärerna Lorenzo och Rachels olika liv skildras så här välskrivet. Drama City är en resa i droger, socialt utanförskap och osäkerhet men framförallt ensamhet. Nu låter det kanske som om boken är destruktiv och en mardröm att ta sig igenom. Så är definitivt inte fallet. Den läser sig själv och även om den inte är det mest gripande jag läst så tog jag mig igenom de blott 270 sidorna på ett par dagar och det är ett tecken på att jag inte kunde lägga boken ifrån mig. Bra jobbat Pelecanos!

Fler reviews om Drama City

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar