Efter ett besök på Fenomenmagasinet i Gamla Linköping blev jag sugen att ta tag i mig själv och skaffa någon form av husdjur igen. Just nu finns enbart ett akvarie hemma hos mig, men suget har funnits en längre tid efter ett tjusigt och välplanterat regnskogsterrarie. Kruxet har hela tiden varit att få tag på käk till terrariets eventuella invånare. Att odla dessa foderdjur i min egen lägenhet finns inte på kartan. Terrariedjur käkar ju inte direkt fläskfilé, makaroner eller annat vanligt förekommande i Johans kök. Att gå till den lokala zooaffären och betala 5 kronor för EN syrsa finns heller inte på världsordningen.

Väl inne på fenomenmagasinet hälsade jag på en inspirationskälla av rang i form av enhetschef/biolog Janne Engqvist (som jag inte sett på snart tio år). Jag blev verkligen sugen på att ta upp djurhobbyn igen. Fenomenmagasinet har förändrats rejält sedan jag var där senast. Verksamheten har växt och lokalerna är ren och skär pedagogisk inspiration för de skolungdomar som kommer dit och på ett smart och underhållande sätt lär sig massor om hur saker och ting fungerar. Det var dock den zoologiska avdelningen som lockade mig mest.

Fanns den lilla kungspytonormen Kalle kvar i livet sedan jag jobbat med honom på ett par utställningar för snart ett decennium tro? De rätt lynniga kejsarboorna som nästan bet mig? Akvarierna? Väl på plats kom jag att på nytt bekanta mig med en Kalle pyton i sitt livs form, titta på pilgiftsgrodor, njuta av ett jättefint saltvattensakvarie samt inte minst de andra djuren på våning tre. Janne och gänget har gjort ett styvt jobb med att optimera verksamheten och det är inte nåt tvivel om att anläggningen fyller en viktig funktion i tider som dessa. Hatten av.

Fenomenmagasinet
Fenomenmagasinet på Gamla Linköpings webbplats
Fenomenmagasinet på Linköping.se
Alltförbarn.se skriver om Fenomenmagasinet

Note to self: Det är jävligt svårt att fotografera små små grodor som är livrädda, samt att försöka få tropiska fiskar att inte simma i 200km/h eller att få mysiga pytonormar att lyda på kommando. Trots sportläge alt makro på en rätt medioker kamera 🙂

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar