Decepticons styrkor återvänder till jorden på ett uppdrag att tillfångata Sam Witwicky, efter att den unge hjälten fått veta sanningen om Transformers. Med på uppdraget att rädda mänskligheten är Optimus Prime, som ingår en allians med världens arméer för en andra storslagen strid.

Filmens tekniska nivå kan man inte klaga på. Precis som i föregångaren bjuds man på en uppvisning i effekter, teknologi och prylar. Produktplaceringar står som spön i backen och filmen vimlar av häftiga prylar och snabba bilar. Chevrolet som presenterade sin Camaro i föregångaren har den här gången gett Bumblebee sällskap av Audis nya R8 (i en mindre roll) samt ett par mindre Chevrolet Trax, Volt och Beat. Effekterna är bra gjorda, och det finns hur många som helst. Vilket tyvärr är ganska trist, då jag anser att filmen hade blivit minst lika underhållande om man sparat lite på krutet.

Skådespeleriet får godkänt, och Shia LeBeouf funkar i rollen som Sam. Bredvid sin sida finns charmtrollet Megan Fox, Optimus Prime och de andra i gänget. I en av birollerna finns den mångsidige John Turturro som datorexpert och han är som vanligt stabil i sin insats. Filmen är lång, precis som sin föregångare klockar den in på mastiga 2h 30 min (2h22min utan eftertexter) och trots att det är full fart för det mesta så är det lite väl tilltaget med dessa 150 minuter. Man kunde gott ha kortat den tjugo minuter. Det som är underhållande är de actionsekvenser där människorna och Optimus Prime och co slåss mot elakingarna. När det sedan i slutet av filmen mest blir snäll robot vs elak robot blir det inte riktigt lika kul. Men på det hela taget så är Transformers andra installation en väl utförd actionfilm, om man klarar av produktplacering, robotar, fullständigt orealistiska händelser och annat. Sett som verklighetsflykt när det regnar ute är den effektiv. Dessutom är ljudet och bilden väldigt bra.

Som sagt är filmen en orgie för den motorintresserade. Chevrolet har med stor framgång använt sig av filmen för att få pr för nya konceptbilar och i filmen finns gott av inslag med följande machoprylar: Hummer H2, Peterbilt, Audi R8, Chevrolet Camaro, Chevrolet Beat, Chevrolet Trax, Chevrolet Stingray Concept, Chevrolet Volt, GMC TopKick, Ducati 848, Mv Agusta F4 och inte minst en Suzuki B-King. Lägg sedan till Hangarfartyget USS Stennis och atomubåten USS Topeka samt ett par F-22 Raptors och inte minst en SR-71 Blackbird så får alla prylnissar svårt att glömma filmen. Nämn dessutom en enda amerikansk femtonåring som inte vill ha en Camaro efter att ha sett den här filmen, och ja. Jag kan tänka mig en också, helst parkerad i garaget bredvid den Mv Agusta F4 som finns med i filmen. Megan Fox hade också gått funkat.

Tillbaka till den krassa (robotfria) verkligheten. Blir det uppföljare då? Jo det är givet. Filmen hade premiär på en onsdag i staterna och slog direkt världsrekordet i antalet inspelade kronor på onsdagar. Eller som de skriver på imdb: “It is also the first movie to reach the $400 million mark in 2009”. Say no more. Dessutom är det den mest inkomstbringande filmen någonsin i Kina. Eventuellt har del tre premiär den 4 juli 2011 men det tror jag inte ett ögonblick på.


Föregångaren – Transformers

Transformers Revenge Of The Fallen på Wiki

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Officiell hemsida

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar