Så hade The Hurt Locker äntligen premiär på svenska biografer. Och det var faktiskt nästan fullsatt i biosalongen, ingen branschkris här inte. Många ville se en av kritikerna mycket hyllad film, som kretsar runt en amerikansk bombstyrka på uppdrag i krigets Irak. En miljö där alla skulle kunna vara fiender och allt skulle kunna vara en bomb. Som gjort för lite nervig spänning och förhoppningsvis bra aktörer. Allt lett av Kathryn Bigelow. Popcornen är köpta och biobiljetten betald (svinigt hutlösa ett hundra kronor, för en styv femtiolapp till kunde man ägt den på dvd om den nu släppts) nu är det bara att svepas med.

Kathryn Bigelow är en regissör som jag verkligen gillar. Med riktigt underhållande filmer som Strange Days och Point Break i bagaget är hon en kvinnlig maktfaktor i Hollywood som flera gånger visat var skåpet ska stå ner det gäller underhållande actionfilmer. The Hurt Locker är hennes senaste och den skildrar ett gäng amerikanska bombexperters arbetsdag under gulfkriget.

Med en låg budget (ca 70 milj kr) är det inte lätt att slåss mot filmer med den tiodubbla budgeten. Men The Hurt Locker biter sig fast direkt och visar sig vara spännande redan från den första stunden. Att som utomstående hamna mitt i en krigszon där bomber och terrordåd tillhör vardagen sätter våra bombtekniker under hård press. Med en stundtals skakig kamera och många snabba klipp gör Bigelow klart för oss att det inte är någon idyll vi befinner oss i. Hoten verkar finnas överallt och när den nye bombteknikern visar sig vara en hetsporre som har vissa samarbetsproblem och gärna åsidosätter reglerna blir det väldigt spännande.

Jeremy Renner som spelar James är bra, väldigt bra. Han gör sin roll på ett trovärdigt sätt och spelar sin karaktär äckligt självsäkert. Tillsammans med sin motspelare Anthony Mackie är dessa herrar en riktigt bra duo. Så pass bra att jag nog har fått en ny favoritskådespelare, jag vill verkligen se mer av Renner då han imponerade stort i den här filmen. Castingen är således väldigt lyckad, inget snack om den saken. Filmen blir riktigt nervpirrande i vissa scener, tänk själv hur det måste vara att försöka desarmera en hel hög med försåtsminerade bomber i stekande hetta medan en massa mer eller mindre konstiga individer försöker att distrahera dig. Just känslan att inte kunna lita på sin omgivning lyckas Bigelow effektivt förmedla i filmen. De actionsekvenser som finns är täta och spännande och känns realistiska. Man kippar nästan efter andan i vissa scener. När eftertexterna börjar rulla inser jag att jag troligtvis har sett årets bästa film. Den femtonde januari släpps den på dvd och blu ray och jag ska ha den så fort som möjligt. Så bra är den. Rekommenderas mycket starkt.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
Officiell Hemsida
Sf´s Sida om Hurt Locker

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar