Det var inte igår jag såg en norsk vildmarksskräckis, det är ett som är säkert. I Rovdyr följer vi med fyra norska ungdomar (som är bra gamla för att falla under etiketten ”ungdomar”) från storstan ut i den norska vildmarken. Planen är att de ska ha lite kvalitetstid tillsammans innan en av dem ska studera utomlands. Gänget består av en vacker tjej som är tillsammans med en riktig surskalle/idiot och i baksätet finns en trött serietidningsläsande kille och dennes syster (bilder finns här). När stadsborna börjar närma sig skogen blir det konflikt med en gång då de stannar till på en bensinmack för att proviantera, och efter lite tjafs beger de sig återigen på tur med sin orangea folkabuss. Precis innan de ska iväg plockar de upp en lifterska som börjar bete sig allt konstigare ju längre in i skogen de kommer. Hjärngänget inser snart att hon är på flykt från ett gäng mordiska lantisar som ägnar sig åt att jaga, stympa och slakta vilsna stadsbor och att den som en gång satt sin fot i deras skog inte ska komma levande därifrån.

Rovdyr är en hyggligt spännande film, men storyn har ju gjorts förr vilket gör att den inte känns direkt nyskapande. Ändå är det spännande att man satsar, och just filmer av den här typen ”skogsmulleraffel” är inte allt för dyra att göra och tilldrar sig stor publik. Jag ser hellre ett norskt skräckraffel än ett svulstigt pretentiöst kostymdrama, eller en vidrigt gullig och politiskt korrekt romantisk komedi, det bara är så. När jag ser på film vill jag ha verklighetsflykt och bli underhållen/berörd/skrämd, med andra ord se saker som inte sker i min vardag. Det lyckas Rovdyr med då jag ännu inte blivit jagad ute i skogen av norska jägarpsykopater i barbourkläder, rutiga skjortor vars största intressen är knivar, björnfällor, hagelgevär, taggtråd och camping. Vissa scener är faktiskt spännande. Tack vare att filmen klockar in på korta 76 minuter utan eftertexter så hålls tempot uppe. Det visar sig att Rovdyr inte är vare sig sämre eller bättre än många andra filmer (med högre budget) och den står sig relativt bra i konkurrensen. Men, det finns en del saker som drar ner betyget och det är de idiotiska val som skådespelarna gör. Blir du jagad av en galning med hagelgevär så är det inte så smart att springa 30 meter och sedan lägga sig i en bädd av lingonris. Det är heller inte allt för bright att tjafsa med lokalbefolkningen, men det är ju trots allt film. Betyget blir dock ganska okej i alla fall om man är snäll..

Bilden är bra på hyrutgåvan, skarp och trevlig. Färgerna är medvetet lite blaskiga men det funkar bra och skogsmiljöerna ser bra ut. Ljudet fungerar bra det också men utan att sticka ut åt något håll. Utgåvan innehåller ett kommentatorspår, och sånt är alltid trevligt och det ska jag nog lyssna på nästa gång.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar