I början av 80-talet (tror att det var 1982) såg jag en fredagswestern som kom att göra stort intryck på mig. Jag minns en hel del scener från den fortfarande. Framför allt slutet men det avslöjar jag självklart inte. Den hette Mannen Från Vidderna i tv-tablån, vilket var ett passande namn. Originaltiteln var Shane och den anses inte för inte som en av de främsta westernfilmerna genom tiderna.

Manuset är klassiskt och har gjorts flera gånger förr. Det känns nästan som schablonbilden av den typiska westernfilmen. En familj som lever på sitt jordbruk får besök av en mystisk främling. Familjen har besvär med en elak godsägare som till varje pris vill ha bort dem från sina hem. Familjen och främlingen slår sig ihop och tillsammans med några andra familjer i samma situation börjar de göra motstånd.


Då Shane hade premiär redan 1953 borde den ha ansetts vara ganska våldsam. Ta filmens barslagsmål som exempel, så här 57 år efter premiären så fungerar det fortfarande som hyfsat spännande och underhållande. Det känns inte alltför mossigt, och är ett bra exempel på en actionscen som fortfarande känns hyfsat fräsch. Loyal Griggs som ligger bakom filmens foto har gjort ett helt suveränt jobb. Inte undra på att han fick en Oscar för sitt jobb. Här finns gott om fina scener med orörd vildmark, gigantiska prärier, kringströvande boskap och höga delvis snöbeklädda berg.

Alan Ladd ser inte ut som den klassiske gunfightern. Han är i sin karaktär Shane ganska ovanlig om man jämför med den klassiska bilden av en westernhjälte. Han ser bra ut, har inga ärr eller det där typiskt väderbitna ansiktet. Dessutom ger han ett ganska avslappnat intryck och har mycket dialog i filmen. Han är grabben hela dan helt enkelt. Killen som tar smällarna för sina polare. Ladd var ingen duvunge när han spelade Shane. Då var han 40 år och karriären stod på topp. Hans karriär startade dock redan 1932 och totalt hann han att medverka i ett nittiotal filmer innan han tragiskt nog avled av en överdos av sömnmedel och sprit i början av 1964. Det är inte bara Ladd som är berömd i den här filmen, håll även ögonen öppna för en väldigt ung Jack Palance i rollen som Jack Wilson. Det var Jack Palance´s tredje filmroll, men han gör tyvärr ett ganska platt intryck i den här filmen. Bra däremot är Van Heflin i rollen som den hårt arbetande och schysste familjefadern som får hjälp av filmens hjälte. Det känns äkta och samspelet mellan Ladd och Heflin fungerar bra, inte minst i scenerna på baren. Notera även hur lik jultomten filmens skurk är. I och för sig en ganska sjaskig jultomte men hygiensituationen i 1800-talets Amerika lämnade förmodligen en hel del att önska.

Shane är och förblir en riktigt bra film. Den finns nu på dvd med hyfsat bra bild (kom ihåg att den är från 1953, i färg) men dess ljud är ganska platt. Hur som helst en film värd att kolla upp. För mig var den ett kärt återseende så här 23 år efter att jag såg den för första gången. På IMDB har den fått 7.8 i betyg vilket gör att den har möjlighet att hamna på listan över de 250 bästa filmerna i filmhistorien. Om man nu tycker som IMDB vill säga.

Tv4 skrev följande när de visade filmen: Shane (Allan Ladd) har börjat på ny kula och bestämt sig för att hålla fingrarna borta från vapen i fortsättningen. När han blir förföljd av en rik boskapsuppfödare får han ett pris på sitt huvud och tvingas till slut återgå till de mer hårdföra principer han levde efter innan den nya moralen trädde i kraft.

Mannen från vidderna blev flerfaldigt Oscarsnominerad och kom att bilda skola för westernfilmer under lång tid efter att den tillkom 1953.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar