Brittisk gangsterfilm har på de senaste åren gått från klarhet till klarhet. Snatch och Lock Stock i all ära men den senaste tiden har det dykt upp en annan typ av just brittisk crime på dvd. Guy Ritchies Rock N Rolla var sevärd och den mycket hårdföra Rise Of The Footsoldier var en stark upplevelse. Nu är alltså The Crew här och till skillnad från andra nyss nämnda filmer utspelas den i Liverpools undre värld.

Regissören målar upp en dyster värld av en engelsk storstad med omfattande maffiakriminalitet mellan serber, engelsmän och andra grupperingar. Jargongen är hård, livet brutalt och mitt i smeten sitter Jed med sin trasiga ”familj”. The Crew är en film som verkligen visar hur det kan vara att verka i en miljö där allt är till salu och där ingen kan lita på någon. Jed vet inte var han har varken sin familj eller sitt gäng, samtidigt som serberna och andra gäng gör sitt bästa för att inkräkta på hans revir. Resultatet blir spännande.

Skådespeleriet är stabilt och består mest av tv-skådespelare. Rory McCann gör en rätt udda roll som översexuell gangster och han tillsammans med ”veteranen” Stephen Graham (Snatch, This Is England och nu senast Public Enemies) klarar sig bäst i rollistan. Huvudkaraktären Ged spelas av Scot Williams som tyvärr är både stel och trist i sin framtoning. Men, trots detta är filmen sevärd. Speciellt om man gillar hårdkokta filmer om den undre världen. The Crew är även ganska oförutsägbar och smart. Den är dessutom välgjord och här finns inga dåliga cgi-effekter eller liknande. Hur det är i Liverpools undre värld kan jag inte uttala mig om men faktum är att filmen har pondus och att den känns ganska realistisk och fartfylld. Betyget blir faktiskt sevärd för de som gillar genren och brittisk gangsternoir i synnerhet.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar