Att man gör nyinspelningar av klassiska filmer är inget nytt. Men den senaste tidens remakes på i stort sett alla klassiska skräckfilmer kan verkligen diskuteras. Halloween, Friday The 13:th, Toolbox Murders, och en hel drös till har fått mer eller mindre urusla nyinspelningar.

Den här gången är det Wes Cravens Terror På Elm Street som spelats in på nytt. En film som kom 1984 och som blev lite av en ikon i genren. Själv gillade jag den när den kom och den skrämde arslet av många av mina då elvaåriga kompisar när vi hyrde den på Domus. Fatta hur länge sedan detta är, då såg man film på VHS. Jag minns när vi släckte ner ljuset i gillestugan, stoppade in kassetten i videon och förväntansfullt plockade fram chipsen. Filmen blev en jättesuccé och det kom en hel drös med uppföljare. Robert Englund som spelade elakingen Freddy Krueger blev känd över en natt och hans betydelse för filmsvitens framgång ska inte ignoreras. Filmen spelade in mer än 25 gånger vad den kostade att göra, vilket lär fått kapitalisterna i Hollywood att drömma om att göra om det en gång till. Att koka soppa på en gammal spik alltså, men förbannat många förvirrade kockar inblandade dessutom.

I remaken är det Jackie Earle Haley som spelar Freddy Krueger. Han är definitivt ingen dålig skådespelare och han var en stor anledning till att Watchmen blev så bra. Men här fungerar han inte. Filmen är inte tillräckligt raffinerad för att på något sätt hota originalet. Visst finns det ett par tjusiga scener, men varken regi, kameraarbete, effekter eller smink håller högre nivå än originalfilmen. Det hade varit kul att få se Haley få göra något mer av sin karaktär, då han är briljant som skådis men det blev inget av det heller.

Wes Craven borde vara skitsur (om han nu inte fått hur mycket cash som helst då han skapat karaktärerna) av att se den här filmen. Men, som vanligt så gick en herrans massa folk och såg den på bio. Vilket gjorde att den slog rekord i genren ”spelar in mest på öppningshelgen” för skräckfilmer. Den kostade lite drygt 35 miljoner $ att göra, och på 77 dagar spelade den in $112,726,632, en vinst på ca 300%. Helt makabert för en sådan dålig film. Sedan tillkommer ett antal hundra miljoner till från dvd- och blu-rayförsäljning. Lägg där till försäljning av en massa kringprodukter så inser vi snart två saker.

    1:

Det går att förpacka om en usel produkt och lura på den på en massa konsumenter.

    2:

Vi kommer att få se hundratals fler exempel på filmer som gått bra som nu på detta sätt ska gå bättre och samtidigt som filmbolagens chefer fyller sina plånböcker, desto mer förbannade blir åtminstone några av oss filmälskare.

Recensenterna på Rotten Tomato gav filmen 13 (tretton) i betyg. På en skala till ett hundra, vilket ger en fingervisning om dess kvalitet. Se originalet istället.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar