Svulstig med en rejält tilltagen budget, baserad på ett tv-spel, producerad av Disney, regisserad av mannen bakom Donnie Brasco, och med Ben Kingsley i rollistan. Med dessa premisser är det svårt att misslyckas tänker jag när jag landar i soffan. Men, handen på hjärtat hur många filmer som baseras på tv-spel har blivit bra? Och hur många filmer har blivit bra tv-spel? Ska Prince Of Persia – The Sands Of Time vara sevärd tro?

Det första som slår mig är att Jake Gyllenhal nog har ätit rejält med ägg, gröt och kvarg i uppladdningen till den här filmen.

Då jag inte är jätteinsatt rent historiskt i den Iranska historien (fast jag vet ju lite tack vare världens bästa Azin) vet jag inte hur historiemässigt korrekt filmens rustningar, svärd och annat häftigt är, men kläderna och alla vapen och uniformer är väldigt tjusiga och fint gjorda. Mycket snyggt och pråligt, och de bärs i den här filmen påfallande ofta av skäggiga män med ett bmi under 20. Gemma Artherton är också välklädd och slåss som en tiger på anabola, inget fjantigt våp här inte utan ren och skär girlpower. Estetiskt ser det hela bra ut, med många fina miljöer, snabba klipp, fräcka kameratrick och ett rappt tempo. Man har skapat ett underhållande matinéäventyr av klassiskt snitt, som dessvärre precis som alla andra filmer i genren är fullständigt orealistiskt. Men det struntade vi ju i när det gäller tex Mumien, Pirates Of The Carribean och liknande filmer. Det är liksom helt normalt att alla motståndare slåss eller skjuter sämre än min mormor och inte kan träffa en ladugårdsvägg från två meters håll när hjälten kan pricka en dansmus på tre hundra meters håll med ett taffligt armborst från en kamel med spasmer. Inget konstigt alls med andra ord.

Annars är filmen snygg. Otroligt snygg till och med, många häftiga miljöer avlöser varandra och det finns hur mycket som helst att titta på. Skådespeleriet håller också måttet och det är inte bara Kingsley som är bra, många bra biskådespelare dyker upp under filmens gång. Bäst i sin roll är utan tvekan Alfred Molina som alltid är sevärd och han höjer upp filmen med sin stabila och humoristiska insats. Prince Of Persia The Sands Of Time visar sig vara en ganska bra flirt med klassiska matinéfilmer och den får därför betyget sevärd.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Handlingen:
Det är en kapplöpning mot klockan när den modige prins Dastan (Jake Gyllenhaal) motvilligt går med på att hjälpa en rivaliserande prinsessa (Gemma Arterton) att skydda en magisk dolk, som ger dess innehavare makten att vrida tillbaka tiden och därmed styra världen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar