Det var ett tag sedan jag såg en film av den italienske skräckmästaren och innovatören Dario Argento. En regissör som har gett åtskilliga personer mardrömmar genom åren, jag är en av dessa. Själv bleknade jag när jag såg den ytterst hårdföra skräckfilmen Opera på en japansk (oerhört oklippt) laserdisk i början av nittiotalet. Maken till terror och gore hade inte många sett på den tiden. Givetvis totalförbjuden i Sverige och på nåt sätt fanns det visst en oklippt VHS från Southgate som någon i kompiskretsen fått tag på. Kanske det mest skrämmande jag sett någonsin, på den tiden alltså. Det var alltså innan jag såg Göta Kanal 2. Den version som lämnades in till statens biografbyrå var 83 minuter. Den totalförbjöds direkt. Den oklippta versionen var 107 minuter vilket säger en del om hur mycket man klippt bort. Men så var det en otroligt stark film också.

Men nu är det Darios senaste film vi ska se. En klassisk giallo (kolla wikipedia för info om genren) med Adrien Brody i huvudrollen som en italiensk polis som kommer en sadistisk seriemördare på spåren.
Kul att se Argento hylla de klassiska italienska spagettiwesternfilmerna, kolla den snyggt placerade postern på Den gode, den onde och den fule samt Pale Rider i polisens bibliotek. Dessvärre övertygar inte Giallo. Adrien Brody passar inte i sin roll som amerikansk snut i italien och Emanuelle Siegner tillför inte mycket utan de springer mest omkring och ser upprörda ut. Miljöerna är trots att man befinner sig i Turin ganska trista och består mest av stenhus och smala gator, några spännande miljöer måste man väl kunnat hitta i en stad med över 900 000 invånare? I efterhand visade det sig att inte ens Argento är nöjd med resultatet och speciellt inte hur man klippt om filmen. Han vill inte ens förknippas med filmen vilket är ett minst sagt dåligt betyg. Dessvärre har han rätt och Giallo är en medioker film, och mina förväntningar grusades rejält. Giallo kunde varit en vitamininjektion i genren men blir istället en parentes, inte bra.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar