Jaha, det har blivit dags att kolla ett galet påkostat actionraffel på klimattemat. 2012 har landat i min dvdspelare (bättre sent än aldrig tro?) och förväntningarna på filmen är inte jättehöga. Ärligt talat så är mina förväntningar mer fokuserade på filmens tekniska kvaliteter, Jag hoppas på ett ljud i hästväg i kombination med knivskarp bild. Så brukar ju vara fallet med Roland Emmerichs filmer, mastodontproduktioner med enorm budget som så ofta resulterar i mer eller mindre lyckade amerikanska actionklyschor. Emmerich ligger ju bakom Independence Day, Day After Tomorrow, The Patriot samt remaken på Godzilla.

Inledningen är snygg och tempofylld. Den talangfulle och svårstavade Chiwetel Ejiofor (Redbelt, Amistad mfl) spelar forskaren Adrian som under ett besök i Indien inser att saker och ting börjar ske, som på sikt kan få så stora konsekvenser att jorden kan gå under inom två år. Något måste göras och nu gäller det att samordna en handlingsplan mellan de olika G8-länderna och snabbt hitta en lösning på jordens undergång.

Snart dyker den måttligt framgångsrike författaren Jackson (John Cusack) upp i filmens handling och hans karaktär ska med andra ord försöka ställa tillbaka ordningen och rädda världen tillsammans med resterande crew. Rollistan är späckad med kända ansikten, och det är ganska coolt att Zlatko Buric (dansk-kroaten som spelar Milo i Pusherfilmerna) har fått en ganska stor roll i den här blockbustern. Skådespeleriet funkar och även om filmen inte direkt når verkshöjd på samtliga fronter så är den stundtals småtrevlig och i alla fall hyggligt underhållande.

Effektmässigt är filmen väl utförd, även om man såklart inser att mängder av effekter är cgi så ser det hela oftast bra ut. Effekterna staplas på varandra och det var länge sedan jag såg en film med så här många dataeffekter och annat jox. Men, det ser oftast bra ut och man har dessutom lyckats med en konceptdesign, inte minst på farkosterna som är läskigt tjusig.

2012 Visade sig vara snygg, välgjord och hyggligt underhållande. Men det hade vi väl förväntat oss, med tanke på den enorma budgeten och den tekniska kompetens som ett projekt av den här magnituden innefattar. Men filmen var faktiskt bättre än vad jag hade trott och den gav verkligen min hembioanläggning en rejäl omgång. Ljudet var snuskigt bra. Bara en sån sak. Känner du på dig att katastroffilmer på temat miljöngåråtskogennumåstevigöranågot så hade 2012 sina poänger.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar