Det var några år sedan Mel Gibson var riktigt arg på film. I Payback gick han bärsärk rejält, och även om filmen kanske inte riktigt hittade sin publik minns jag att jag gillade den. För ett par månader sedan gick Ransom på tv, och det var anledningen till att jag ville se just Edge Of Darkness. Av trailern att döma verkade den vara en riktigt hårdkokt snutfilm med en arg Gibson i huvudrollen. En handfull dollar (tre st för att vara exakt) fattigare landade den på hallmattan strax föe jul. Det blev den vanliga utgåvan och när den landade i spelaren bänkade jag mig framför plasman med förväntningar om en spännande och välspelad thriller med bra fart.

Handlingen enligt omslaget:
När mordutredaren Thomas Craven utreder hans egen aktivist-dotters död upptäcker han inte bara hennes hemliga dubbelliv utan även en mörkläggningsaffär på regeringsnivå. Han snubblar in i en FBI-historia som omfattar hemlighetsmakeri och undanröjande av bevis och händelser.

Efter Signs (som kom 2002) har Gibson verkligen inte gjort så mycket väsen av sig som skådespelare. Med undantag för ett par småroller har han inte skådespelat sedan 2005. 2006 regisserade han sitt eget projekt Apocalypto, sen har det varit tyst och Mel har kanske rent utav unnat sig lite semester och vila. Nu är dock vilan slut och i år har han två filmer på gång och ytterligare fem lite längre fram.

I Edge Of Darkness har regissören Martin Campbell (Casino Royale, Goldeneye mfl) satt ihop tre bra skådespelare i medelåldern, nämligen Gibson och Ray Winstone samt Danny Huston. Det finns med andra ord potential för riktigt bra skådespeleri. Winstone gör som vanligt inte bort sig, med sin brittiska accent och pondus är han en klippa.

Filmen är effektivt berättad och välspelad. Det är snabbt och rakt och det är inte var dag man ser en amerikansk actionthriller där det inte finns en massa skämt och sidekicks instoppade lite varstans. Det slipper vi i Edge Of Darkness och det var skönt att se att Gibson hittat tillbaka igen. Jag gillade den, och hade trevligt under tiden och hoppas på fler filmer i samma stil. Gärna med Gibson i huvudrollen.

Mer Gibson på Kanonfilm
Ännu mer Mel Gibson på Kanonfilm
Danny Huston på Kanonfilm

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar