Birdman gör det han gör bäst…. (Texten från LinköpingsTidning) Kommer eventuellt att posta artikeln här senare.


Son väntat blev helgen en ytterst trevlig upplevelse med ackreditering och intervju med en av mina barndomsidoler Tony Hawk. Supertrevlig, lagom laidback och vältalig. Teamet med Neal Hendrix, Jesse Fritsch, Kevin Staab och Mitchie Brusco levererade verkligen.

The Birdman med vänner charmade publiken med imponerande häng och häftiga tricks

I helgen var det många som fick se sina idoler framträda i den åtta meter höga rampen i Cloetta Center. Då stod nämligen Tony Hawk, världens mest kända skateboardåkare tillsammans med några av världens bästa åkare för en rafflande brädunderhållning i Linköping.

Mästaren själv hade med sig sina kompisar Neal Hendrix, Jesse Fritsch, Kevin Staab och Mitchie Brusco till stan. Hawk som är en levande legend och en oerhört respekterad idrottsman förklarade att det vid 43 års ålder är roligare än någonsin att åka bräda och att sporten borde bli en gren i de olympiska spelen.

– Skateboard är så otroligt populärt att de olympiska spelen skulle må bra av att få en ny gren, det skulle höja intresset både för skatearna samt för de olympiska spelen säger en avslappnad och genomsympatisk Tony Hawk.

Något som den blott fjorton år unge supertalangen Mitchie Brusco skriver under på. Väl uppe i rampen märks det hur roligt de har när de är ute på turnén tillsammans. De hejar på och pushar varandra och snackar hela tiden, samtidigt som de är oerhört fokuserade på sina tricks.

– Jag började att åka skateboard när jag var tre och det är underbart att få hänga med och åka runt i världen med Tony och grabbarna, säger en trött men lycklig Mitchie innan han börjar att skriva autografer till fansen efter att showen är över.

Publiken är med på noterna och när de japanska inlinesåkarna Eito och Takeshi Yasutoko kastar sig ner från rampens högsta punkt har arrangemanget fått ett intro som heter duga. När Tony och grabbarna sedan kommer upp i rampen stiger publikens jubel och det radas upp trick på löpande band. Samtliga åkare har ett rejält häng i luften och Mitchie drar ner publikens applåder då han formligen får vingar när han kastar sig ner för rampen. Jessie Fritsch tillhör de mer våghalsiga åkarna och klev under kvällen ofta upp på rampens andra avsats för att fara ner med rejäl fart och sätta sina tricks. Sedan ska vi inte glömma Jocke Olsson som visade upp en makalös teknik och höga glides för publiken.

Det tar dock på krafterna och stundtals såg åkarna rätt belåtna ut, men publiken sporrade dem till allt häftigare och svårare tricks.
– Det är bra stämning här och att åka tillsammans i rampen ställer sina krav säger Neal Hendrix innan han kastar sig ut och halvvägs möter Tony Hawk som kommer farande från rampens andra sida. Sekunden senare sätter han en snygg tailgrab innan han landar på rampens motsatta sida där Mitchie gör sig redo att möta en taggad Jessie Fritsch.

När det gäller rampen så måste man nästan se den för att inse hur hög den faktiskt är. Åtta meter är högt och det kräver sin man för att ställa sig på en träbit med hjul och dundra ner. Lyckligtvis är detta inget som våra brädproffs tänker det minsta på, och de har publiken i sin hand under hela föreställningen.

Text och foto : Johan Åhlund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar