Efter att ha läst Mattias Kling bok om Europe så kan det vara spännande att få höra hur en av medlemmarna upplevde tiden före, under och efter bandets karriär. Då kom Kee Marcellos bok ytterst lämpligt. Den första gången jag hörde att Kee skrev en bok om sitt liv vara jag föga intresserad. Men Klings verk gjorde att jag bestämde mig för att ge den en chans. Jag måste säga att Marcellos bok var en oväntat positiv överraskning, för det var länge sedan jag läste en så omväxlande biografi.

Den är ett ypperligt komplement till Klings bok och Marcello skriver om sig själv och sina upplevelser, genom stora framgångar och djupa karriärsvackor på ett underhållande och engagerande sätt. Här finns svek, penismätning, revirmarkeringar, ekonomiska snedsteg, uppblåsta egon, kokainmissbruk, skatteplanering, blåsningar och elaka managers i tid och otid. Vem behöver tv-serier och film när verkligheten är så här ”spännande”. Helt klart är att det måste varit ömsom himmel som helvete att vara med i Europe under dess glansdagar.

Så här i efterhand inser jag att Kee är en makalös producent och gittarrist. Faktum är att Yngwie Malmsteen själv säger i boken att han själv (såklart) John Norum och Kee är Sveriges tre bästa gittarrister. I de intervjuer som Kee gett efter boken verkar han vara en sansad och jordnära person som gått igenom massor av spännande äventyr, både bra och dåliga. Och faktum är att äventyren med Easy Action och de andra musikaliska åtagandena ger boken en väldigt bra grund. Sen ska Kee ha cred för att han inte sabbar boken med en massa dåliga skämt och ohämmat skryt, utan håller sig på en ganska sansad nivå under hela äventyret. Det är kul att bli positivt överraskad och det blev jag med den här boken. Dessutom ska det bli spännande att se hur efterspelet går då Kee stämt sina tidigare ”vänner” på uteblivna royalties. Konflikter, tjafs och fiffel i kombination med makalösaframgångar och kassa rådgivare, det verkar ha varit lite av Europes vardag. Både när det begav sig och efter de massiva framgångarna. Europe finns ju fortfarande och sagan om medlemmarnas och gruppens framtid står ju möjligen skrivet i stjärnorna. Kee´s bok var dock en angenäm läsupplevelse och ett väldigt bra komplement till Klings bok i samma ämne. Varför inte ta och läsa båda?

Lämna ett svar