Äntligen är det igång racingsäsong igen! Försäsongen har kantats av spekulationer om förare, regelverk, de nya bilarna och stallens status. Det känns verkligen osäkert om var vi har giganterna McLaren, Mercedes, Ferrari och inte minst förra årets vinnare Red Bull. Det är med andra ord som bäddat för en extremt intressant säsong med flera rookies och många uppdaterade bilar på gridden.

I årets upplaga har stallet HRT fallit ifrån, vilket så klart är trist. Men med tanke på hur extremt tight och spännande den förra säsongen var så hänger jag inte läpp över detta utan ser fram mot en massa täta race samt sköna segrar för McLaren, och gärna några poäng till Caterham. Det ska bli spännande att se hur Sergio Perez presterar bredvid Jenson Button.

När det gäller de andra stallen så är det också kul att hålla på en av de sämre och jag fortsätter att hoppas att brittiska Caterham kommer att slippa hamna sist. Med förare som Fransmannen Charles Pic (kommer från Marussia) och den Holländske debutanten Giedo van der Garde (som tidigare var teamkompis med Pic i GP2) ser det dock minst sagt mörkt ut.

Jag hade personligen gärna sett att Vitaly Petrov fått stanna kvar som förare i teamet. Det kommer att bli extremt tufft, kanske till och med snudd på omöjligt för Caterham att ta poäng i årets mästerskap. Teamet kommer helt enkelt att få fightas rejält med Marussia om jumboplatsen. Men jag håller som sagt tummarna för de numera ljusgröna bilarna och ser fram emot stallkampen mot Marussia. En kamp som jag verkligen hoppas att man vinner. Det jäkliga är dock att den nya Marussia MR02 faktiskt hade den högsta toppfarten av alla team på testen i Barcelona i helgen. Det var minst sagt oväntat, (Red Bulls bilar var långsammast) men loppen vinns inte på raksträckorna.

Det har tillkommit en hel del nya förare och flera har dessutom bytt stall. Det ska bli spännande att se vad Lewis Hamilton kan åstadkomma tillsammans med Ross Brawn och de andra smartskaften i Mercedes. Detsamma gäller för Sergio Perez som alltså tog Lewis plats i McLaren bredvid Jenson Button. Kan Sergio Perez överraska positivt och baxa hem tunga poäng till stallet tro, eller blir det Jenson som man får förlita sig på?

Jäkligt spännande att Finland återigen fått fram en förare i F1. Valtteri Bottas kommer att köra för Williams bredvid Pastor Maldonado och man kan bara undra hur finnarna bär sig åt när de får fram nya förare av rang hela tiden. Samtidigt som Sverige inte har en chans, vilket så klart är sorgligt. En sak är säker och det är att Kimi kommer att bli livsfarlig i år. Lotusen har visat sig vara otroligt tillförlitlig och med en taggad Kimi bakom ratten är det som gjort för många poäng under säsongen.

Bra sajter om F1
F1.com
BBC – F1
Sky Sports
Planet F1
ESPN
GP Today
James Allen
Aftonbladet
Eurosport

Nykomlingarna:
Max Chilton i Marussia
Jules Bianchi i Marussia
Giedo van der Garde i Caterham
Valtteri Bottas i Williams
Esteban Gutierrez i Sauber
Sedan har vi ju veteranen Adrian Sutil i Force India som tidigare kört för flera andra stall, och som nu återvänder till Force India.

Övriga förare:
Jenson Button i McLaren
Sergio Perez i McLaren
Sebastian Vettel i Red Bull
Mark Webber i Red Bull
Fernando Alonso i Ferrari
Felipe Massa i Ferrari
Kimi Räikkönen i Lotus
Romain Groejean i Lotus
Nico Rosberg i Mercedes
Lewis Hamilton i Mercedes
Paul Di Resta i Force India
Pastor Maldinado i Williams
Jean-Eric Vergne i Toro Rosso
Daniel Ricciardo i Toro Rosso
Nico Hulkenberg i Sauber

Kalendern ser ut så här:
2013-03-17 Australiens GP, Albert Park
2013-03-24 Malaysias Grand Prix, Sepang
2013-04-14 Kinas Grand Prix, Shanghai
2013-04-21 Bahrains Grand Prix
2013-05-12 Spaniens Grand Prix, Catalunya
2013-05-26 Monacos Grand Prix, Monte Carlo
2013-06-09 Canadas Grand Prix, Circuit Gilles Villeneuve
2013-06-30 Storbritanniens Grand Prix, Silverstone
2013-07-07 Tysklands Grand Prix, Nurburgring
2013-07-28 Ungerns Grand Prix, Hungaroring
2013-08-25 Belgiens Grand Prix, Spa-Francorchamps
2013-09-08 Italiens Grand Prix, Monza
2013-09-22 Singapores Grand Prix, Marina Bay
2013-10-06 Koreas Grand Prix
2013-10-13 Japans Grand Prix, Suzuka
2013-10-27 Indiens Grand Prix, New Delhi
2013-11-03 Abu Dhabis Grand Prix, Yas Marina
2013-11-17 USA Grand Prix, Austin
2013-11-24 Brasiliens Grand Prix, Sao Paolo

Lämna ett svar