audi-s3-sedan4 När Audi ger sig på att bygga en sedanmodell av populära A3 tar man även fram prestandavärstingen S3 i sedanutförande. Nu har modellen blivit presenterats och bilderna ger oss en en tight snygg bil som kommer att locka många kunder till märket, kunder som troligtvis även tittar på bilar som BMW 1-serien och flera av Volkswagens modeller.

Nya S3 sedan kommer med Audis fina 2-litersmotor och effekten är 300 hästkrafter. Bilen är 4.46 meter lång och ser alert och pigg ut redan när den står still. Den lär också vara lätt att leva med då den har fyra dörrar och korta överhäng. Man pratar mycket om bilens linjeföring I marknadsföringsmaterialet och visst är linjerna fina, diskreta och strama men samtidigt estetiskt tilltalande.

Audi-S3-Sedan1Toppmodellen S3 med sina 300 hästkrafter och 380 Newtonmeter får ut det mesta ur sin fyrcylindriga tvålitersmotor. Med S-Tronic fixar den sprinten till 100 km/h på blixtrande 4,9 sekunder, rena superbilsprestanda för tio år sedan. Spakar man själv så går det lite långsammare, 5,3 sekunder. Toppfarten är elektoniskt begränsad till 250 km/h tack vare märkets gentlemansöverkommelse med andra tillverkare och enligt Audi själva ska den kunna köras på fina 0,69 liter per mil, men då gäller det nog att ha ett ägg under pedalen. De fina prestandasiffrorna beror till stor del också på att bilen i detta utförande är fyrhjulsdriven. Baktill sitter fyra ovala avgaspipor under en väl tilltagen diffusor som förhoppningsvis kommer att ge bilen en hyggligt trevlig motorsång.

-audi-s3-sedan2Instegsmodellen är bestyckad med en TFSI-motor på 1,4 liter och 140 hästkrafter och väger 1250kg. Förbrukningen är enligt Audi 0.47 liter per mil och motorn har cylinderavstängningsteknik som ska snåla in på dropparna. 0-100 sker på 8,4 sekunder, toppfarten sträcker sig upp till 213 km/h. Därtill kommer två andra fyrcylindriga motorer initialt, men motoralternativen samt transmissionen kommer med tiden att breddas ytterligare.

2,0 TDI med sina 150 hästkrafter lämnar 320 Newtonmeter och gör bilen pigg. 0-100 km/h går på fina 8,7 sekunder och bilen toppar 220 km/h. Förbrukningen anges till 0,41 liter per mil.

Lägg därtill även 1,8 TFSI med sina 180 hästkrafter, 7,3 till 100 km/h, 0,56 liter per mil och med potential att nå 235 km/h när autobahn tillåter.

audi-s3-seda4Växlar gör man med antingen en manuell sexväxlad låda eller med Audis S-Tronic. Dubbelkopplingslådan växlar snabbt och kontrollerat antingen via paddlar eller med hjälp av en tusigt formgiven spak. Förutom ett sportläge finns även ett läge som automatiskt utnyttjar bränslet på bästa sätt. Chassit ser till att 60 % av vikten fördelas fram där motorn sitter och 40% bak vilket borgar för bra vägegenskaper.

audi-s3-sedan3Fälgarna kan väljas efter tycke och smak, och kunderna har 16-19 tummare att välja mellan. Interiört är Audi kända för sina fina materialval och för en hög kvalitetskänsla. Nya A3 samt S3 lär inte vara något undantag. På insidan finns harmoniska och mjuka linjer samt en panel som lutar något mot föraren. Instumentpanelen präglas av tydliga mätare. Plockar man på rejält i tillvalslistan kan en fin sportratt och kramgoa sportstolar skapa en ungdomlig och sportig känsla.
Lämna ett svar